Русия за Срещата на високо равнище за демокрация 2023 „колониална практика“

  • 31 март 2023 14:45

  • 477
  • 0
Русия за Срещата на високо равнище за демокрация 2023 „колониална практика“
© бнт, личен архив

Коментар за novini.bg проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Започналата преди дни Summit for Democracy 2023 /28-30 март/, която е съорганизирана от САЩ, Нидерландия, Коста Рика, Замбия и Южна Корея беше критикувана и определена като „неоколониална практика“ от говорителката на руската МВнР Мария Захарова. Основното недоволство е фактът, че двете големи държави Русия и Китай не са включени сред поканените.

 Това е второто издание на подобна инициатива на администрацията на демократа Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в.

Преди две години единствената държава от ЕС, останала без покана бе Унгария.

От арабските страни единствената поканена страна бе Ирак. На всички държавни глави /общо около 120 / бе дадена думата, в това число и на българския държавен глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Прави впечатление, че на настоящото издание на инициативата е чувствително силно редуцирано участието в изказванията. В панела, ръководен от южнокорейския президент Йон Сук Иол участват лидерите на Гърция, Индия, Тимор, Италия, Кения, Ботсуана, Израел и Хърватска. В рамките на тази част е предвидено и изказване на активист, борещ се за правата на уйгурите.

 Панелът, модериран от нидерланския премиер Марк Рюте с изказвания са поканени лидерите на Япония, Ирак, Капо Верде, Латвия, Барбадос, Гамбия, Уругвай, Папуа Нова Гвинея.

В панела на президента Хичилема от Замбия участват Швеция, Обединеното кралство, Бахамите, Германия, Косово, Колумбия, Франция и Исландия. След встъпленията на официалните лица в рамките на този панел ще се изкажат лидерката на опозицията в Беларус Светлана Тихановская и съпругата на арестувания от властите в Минск носител на нобелов лауреат Алес Биалицки Наталия Пинчук.

В панела, ръководен от президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в ще се изкажат лидерите на Словакия, Малави, Украйна /Владимир Зеленски/, Еквадор, Молдова, Нигер, Дания и Панама. В рамките на този панел са предвидени и встъпленията на политически активисти и бивши политически затворници от Никарагуа и Венецуела.

            В панела на президента на Коста Рика Чавес са предвидени участия на лидерите на Малдиви, Непал, Финландия, председателката на ЕК Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, Намибия, Литва, Канада, Сенегал, Естония и Мексико.

В програмата е предвидено и изказване на генералния секретар на ООН,

както и на редица представители на гражданското общество и активисти в различни области. Предвиден е специален панел на представители на местната власт, а именно кметовете на Амстердам, Сент Луис /САЩ/, Бингул /Гамбия/, Буенос Айрес Кантон /Коста Рика/ и Сеул.

В различните панели е предвиден превод на английски, френски, руски, украински, арабски, португалски, испански, китайски и корейски.

               

Последвайте канала на

Аделина Делийска
477 0

Свързани новини

Водещи новини