Славчо Велков: Светът никога не е бил толкова близо до ръба на Трета световна война

  • 20 март 2023 21:37

  • 1870
  • 6
Славчо Велков: Светът никога не е бил толкова близо до ръба на Трета световна война
©
Слушай новината Слушай новината

"Въпросът не е какво не се прави с мигрантите, а какво е направено досега и какво трябва да се прави за в бъдеще. До този момент националната система за сигурност на България в частта за противодействие на мигрантския натиск не се справя успешно, тъй като ние почти всеки ден говорим за десетки, стотици мигранти и все повече и повече стават жертвите", заяви експертът по сигурност Славчо Велков в студиото на "Денят ON AIR".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10599

Той уточни, че границата ни с Турция е външна граница на ЕС.

"Онова, което се прави, не е вярно, не е точно. Ограничаването трябва да бъде там, на място, където се формират групите", категоричен е Велков пред Bulgaria ON AIR.

Международният наказателен съд: Заповедта за арест на Путин е доживотна

Гостът отбеляза, че в последните 10 дни имаме променена среда на сигурност в глобален мащаб, има изостряне на онази част от войната, която наричаме икономическа, защото се противопоставят икономиките на ЕС и САЩ срещу тази на Русия и евентуално Китай. Той добави, че ако Китай застане на страната на Русия и започне да оказва помощ в този сблъсък, нещата могат да ескалират до друг мащаб.

"Войната премина във фаза на изтощение. САЩ официално потвърдиха, че нямат интерес от прекратяване на войната и от водене на мирни преговори. Европа в момента не генерира каквито и да е сигнали и намерения за водене на преговори", посочи Велков.

Той коментира заповедта за ареста на Путин и каза, че от това решение до голяма степен зависят бъдещи мирни преговори между Украйна и Русия, защото тези 123 страни, които признават решението и могат да изпълнят заповедта на Международния наказателен съд, автоматично отпадат от воденето на преговори с Путин.

"Свалянето на американския разузнавателен дрон (…) показа непримиримост от руската страна, сигнал, че ако САЩ продължават по същия начин да провеждат действия над екваторията на Черно море в зона, която Русия е обявила за забранена за полети, в интерес и услуга на въоръжените сили на Украйна, и в бъдеще ще се постъпва така. САЩ отвърнаха подобаващо, веднага вдигнаха дрон с почти идентични възможности, който изпълнява същите задачи. Този инцидент само показа доколко са напрегнати нещата", изтъкна Велков.

За посещението на Тиери Бретон в България той каза: "Оказа се, че посещава 15 държави с 51 предприятия на военнопромишления комплекс с една-единствена задача - да ускори производството на боеприпаси, необходими на Украйна. Сега в Украйна е глад за боеприпаси. Той дойде с готова, приета европейска програма за 2 млрд. евро."

"Светът никога не е бил толкова близо до ръба на мащабен конфликт, до Трета световна война, до сблъсък. Ако Русия казва, че това е въпрос на оцеляване на нацията, това означава, че няма да се спре пред използване на оръжия с много голям поразяващ ефект", подчерта Велков.

Мая Йорданова
1870 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ИВАН

2023.03.21 | 08:29

6
ТИ СИ ЕДИН СКАПАН КОМУНИСТ-РУСОФИЛ И ТВОЕТО ИЗВЕТРЯЛО МНЕНИЕ Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ!!!

2023.03.20 | 23:39

1
Е И?????...... Стига плаши хората старец,няма кой да натисне тия копчета... Това ще е краят на всички
Тенев

2023.03.21 | 08:29

5
Това не значи,че няма кой да натисне копчето:))))
ПОПА

2023.03.21 | 07:41

4
ТРЕТАТА ЗАПОЧНА ПРЕЗ 2014 Г , ОТ МАЙДАНА-А БРЕ-Е-Е ...
Хахо

2023.03.20 | 23:53

2
Тоя КГБ-агент да върви при приятелите си в Сибир, където му е мястото.
говнотрол

2023.03.21 | 00:23

3
Еми пидир@са заминавай за американско негърско гето да пиеш бяла сперма от черен негър.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини