Ще предложи ли Китай нов мирен план за прекратяване на войната в Украйна

  • 15 март 2023 11:51

  • 507
  • 7
Ще предложи ли Китай нов мирен план за прекратяване на войната в Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Броени дни след като беше преизбран за безпрецедентен трети петгодишен мандат от китайския парламент на 10 март, китайският президент Си Цзинпин планира да се ангажира с мащабни дипломатически инициативи на международната сцена и по-специално за уреждане на войната в Украйна. Той възнамерява да проведе видеоконферентен или телефонен разговор с украинския си колега Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога за пръв път от началото на войната в Украйна. Вероятно той ще се състои, след като другата седмица китайският президент се срещне с руския си колега Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През в Москва. Това съобщи вестник "Уолстрийт джърнъл", като се позова на запознати източници. Нито Пекин, нито Москва засега не потвърждават тази информация. Що се отнася до визитата на Си в Москва, то Пекин винаги огласява подобна информация непосредствено преди самото пътуване от съображения за сигурността на държавния глава, посочва в. „Независимая газета“, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 11795

Някои от източниците на „Уолстрийт джърнъл“ казаха, че срещите с Путин и Зеленски отразяват усилията на Пекин да играе по-дейна роля на посредник за прекратяване на конфликта в Украйна, но остава отворен въпросът дали Киев ще припознае Пекин в ролята на безпристрастен медиатор.

САЩ от своя страна се надяват, че китайско-украинските контакти ще доведат до пълна международна изолация на Русия, отбелязва „Независимая газета“. Вашингтон побърза да заяви, че приветства по-активното участие на Китай в уреждането на конфликта в Украйна и би искал Пекин да се откаже от подкрепата си за Русия.

Засега обаче остава открит въпросът дали ще се състои разговорът на Си със Зеленски. Въпреки това информацията на „Уолстрийт джърнъл“ разбуни духовете по света. Анализаторите с право се питат кой друг, ако не Си Цзинпин, който се опитва да поддържа политика на баланс и ненамеса в конфликта, може да повлияе върху неговото уреждане.

От друга страна американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в и съветникът му по националната сигурност Джейк Съливан неведнъж са изразявали недоволство от прекалено близките връзки на Пекин с Москва. Според американските лидери Китай не е напълно неутрален, тъй като говори за необходимостта да се отчитат опасенията на Русия, вместо просто да осъди руската инвазия в Украйна, посочва „Независимая газета“. Някои анализатори дори виждат в публикацията на „Уолстрийт джърнъл“ дългата ръка на Белия дом в опит да се повлияе на Пекин да заеме по-балансирана позиция по войната на Русия в Украйна.

Китайският президент Си Цзинпин планира среща с Путин

Руският експерт и научен сътрудник във Висшата школа по икономика Василий Кашин смята, че в разговора си със Зеленски Си няма да предложи нищо радикално ново, тъй като украинският президент неведнъж е заявявал, че ще се съгласи на преговори с Москва само при изтегляне на руските сили от цялата територия на Украйна в границите от 1991 година. Анализаторът смята, че Си може за пореден път да призове за неупотреба на ядрено оръжие и да предложи на Украйна хуманитарна помощ, за да изтъкне неутралната позиция на Китай към конфликта. Пекин най-малко е заинтересован от проточване на войната в Украйна, защото ще бъде сочен с пръст от Вашингтон и западните му съюзници, като държава, която помага на Москва да заобикаля западните санкции, какъвто прецедент вече имаше със Северна Корея.

Вероятно по време на разговора си със Зеленски Си ще повтори, че не приема политиката на налагане на едностранни санкции на Запада, смята Кашин.

Във всеки случай Вашингтон ще следи внимателно дипломатическите инициативи на Пекин. Неслучайно Байдън, изразявайки одобрение за китайско-украински контакти на най-високо равнище, каза, че самият той иска да си уговори разговор със Си Цзипнин в близко бъдеще, отбелязва „Независимая газета“. 

Тези уверения обаче съвпадат по време с друго събитие, свързано с пакта АУКУС - отбранителен алианс между САЩ, Великобритания и Австралия. В понеделник лидерите на трите държави се срещнаха в Сан Диего, за да одобрят споразумението за продажбата и производството в Австралия на американски подводници клас „Вирджиния“ с атомно задвижване. Този ход беше остро осъден от Китай и е открито предизвикателство към амбициите му в Азиатско-тихоокеанския регион, посочва „Независимая газета“.

Байдън обаче повтори тезата си, че пактът АУКУС по никакъв начин не е насочен срещу Китай. Изданието задава въпроса за какво тогава е притрябвало да се изхарчат десетки милиарди долари за създаване на австралийски атомен подводен флот, ако не за сдържане на Китай, и отбелязва, че сделката от Сан Диего със сигурност ще усложни китайско-американските отношения, които и без това в последно време са изострени.

Не е изключено Вашингтон да приветства толкова силно евентуални китайско-украински контакти на най-високо равнище с цел изолиране на Русия на международната сцена. Вместо това обаче една предстояща среща между Си Цзинпин и Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През вероятно ще укрепи още повече руско-китайския съюз пред лицето на глобалните амбиции на САЩ.

В съзвучие с това е и изявлението на руският министър на отбраната Сергей Шойгу от понеделник, който каза, че отношенията между Русия и Китай са основен фактор, поддържащ световната стабилност в момента.

Руският министър на отбраната приветства руско-китайските отношения като стълб на световната стабилност

"Двустранните отношения между нашите страни днес са на ново, безпрецедентно високо равнище и представляват главна опора на глобалната стабилност в условията на повишаващо се геополитическо напрежение в света", заяви Шойгу в съобщение в Телеграм до заместник-председателя на Централната военна комисия на Китай Чжан Юся.

Най-високопоставеният китайски дипломат Ван И вече се срещна миналия месец с руския президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През в Москва, а планираното посещение на китайският президент Си Цзинпин в Русия следващата седмица за среща на върха с Путин само ще затвърди двустранното стратегическо партньорство.

Константин Тодоров
507 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Да

2023.03.15 | 16:07

6
Китай, може да спре войната на секундата! Казва на САЩ, че се отказва от амбициите си в Тайван, а в замяна САЩ да спрът военната подкрепа към Украйна!....... Но това разбира се е в сферата на фантастиката! :)

2023.03.16 | 04:09

7
САЩ имат интерес да подклаждат тези конфликти а не да търсят решение за прекратяването им.
KITCHENER

2023.03.15 | 14:31

5
С БАНДАТА ВАТЕРЛО, Е ПО-СПЕШНО ДА СЕ РАЗПРАВИ КИТАЙ!

2023.03.15 | 13:01

4
Всяко убито говедо е копейка. Да станем милионери
Емѝ...

2023.03.15 | 12:36

3
Не. Си не отива в Москва за някакви "мирни инициативи", а за да си вземе от путин и територията на бившата рсфср това, което иска.

2023.03.15 | 12:24

2
miren plan niama rusia e zadaljena da pobedi fashistite ot usraina evrogeiovete i kravarite drug pat niama.

2023.03.15 | 12:10

1
да, за пълно унищожаване на укрофашизмът!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини