Столтенберг: НАТО ще намери решение за доставка на танкове за Украйна

  • 24 януари 2023 12:32

  • 820
  • 16
Столтенберг: НАТО ще намери решение за доставка на танкове за Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е убеден, че Алиансът скоро ще намери решение относно доставката на бойни танкове на Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 9928

След разговори в Берлин германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че няма промяна в позицията на Германия по отношение на танковете "Леопард", предава БНР. 

Бойните танкове са важни за отбраната на Украйна при очакваната руска офанзива, подчерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"В този ключов момент от войната трябва да предоставим по-тежки и по-модерни системи на Украйна и трябва да го направим по-бързо", каза той след разговорите в Берлин.

"Приветствам уверенията на германския министър, че скоро ще има решение за бойните танкове Леопард, защото времето е ключов фактор. В "Рамщайн" взехме важни решения, други важни решения предстоят", заяви Столтенберг, който няколко пъти изрично подчерта и благодари за военната помощ, която Германия оказва на Украйна.

"Можем да реагираме много бързо в момента, в който има решение за доставка на бойни танкове", заяви новият германски министър на отбраната Борис Писториус. Но предупреди, че НАТО не бива да се превръща в страна в конфликта.

Германия даде зелена светлина за изпращане на танкове "Леопард" в Украйна

Писториус коментира и остро критикуваната в някои страни членки на НАТО сдържана позиция на Германия и на канцлера Олаф Щолц.

"Не бих критикувал поведението на канцлера. Това, че се въздържа от публични изявления, преди да е взето окончателното решение, че събира мнения и ги претегля, е единствено правилното поведение на една водеща сила."

По-рано днес производителят на бойните танкове "Леопард" съобщи, че 29 машини ще бъдат готови през април. Дали ще бъдат изпратени в Украйна зависи от правителството в Берлин, подчерта шефът на концерна Rheinmetall Армин Папегер.

Танковете са предвидени за Словакия и Чехия в рамките на проекта за размяна на машини съветско производство за Украйна срещу доставката на модерно въоръжение. 

Виолета Симеонова
820 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2023.01.24 | 23:55

16
"Непобедимата" РуZия досега е загубила 19 войни! България е една от държавите побеждавали някога РуZия! Помнете 3 март 1918 г.!

2023.01.24 | 23:55

15
Путиноидните свине квичат на умряло, защото ЕС има силата да определя каквито си иска условия, а северноазиатската бедна кочина не може да направи нищо и трябва да се подчинява.

2023.01.24 | 23:55

14
Фактът, че рашистите забраняват българския език, премахват български символи и портрети на български исторически личности за пореден път доказва, че РуZия е вековен враг на България!
Символи и класификация на ватниците

2023.01.24 | 23:55

13
V - ватник; интелект - под средното ниво; лоялност към Путин - стандартна. O - орк-ватник; интелект - минимален; лоялност към Путин - висока. Z - зомби-ватник; интелект - липсва; лоялност към Путин - максимална.

2023.01.24 | 23:54

12
Според датското разузнаване Путака е взел решението за нападение над Украйна под влиянието на медикаменти, свързани с хормоналното лечение на рак.

2023.01.24 | 23:54

11
Цяла РуZия трябва да бъде пречистена с огън от путинската проказа!

2023.01.24 | 23:54

10
Северноазиатската бедна кочина никога не е имала "водещи позиции в света в сферите на икономиката и политиката". Големите икономики приеха РуZия в семейството си по милост с надеждата да я приобщят към цивилизования свят. Рашистите обаче си останаха непоправими варвари и постоянна заплаха за цивилизацията.

2023.01.24 | 23:54

9
Военният бюджет само на САЩ е 13 пъти по-голям от този на бедната северноазиатска кочина. А в НАТО освен САЩ са и някои от най-силните икономики в света. Който е силен икономически, той е силен и военно. Обратният вариант е невъзможен.

2023.01.24 | 23:54

8
Подчовеците от северноазиатската бедна кочина винаги са били варвари. Още Г. Раковски го е казал: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част."

2023.01.24 | 23:54

7
Старата мечта на всеки истински българин - да види нашият най-коварен враг РуZия победена и унижена, е на път да се осъществи!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини