Китай и САЩ продължиха разговорите след срещата между Джо Байдън и Си Цзинпин

  • 12 декември 2022 15:34

  • 508
  • 1
Китай и САЩ продължиха разговорите след срещата между Джо Байдън и Си Цзинпин
© Getty (архив)

Високопоставена делегация от САЩ проведе вчера и днес в град Ланфан, близо до Пекин разговори със заместник-външния министър на азиатската страна Сие Фън, предаде Ройтерс, позовавайки се на китайското външно министерство, съобщи БТА.

Целта на визитата е да бъде продължение на разговорите между американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Цзинпин и да подготви посещението на държавния секретар Антъни Блинкън в Китай, планирано за догодина, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин каза, че Даниел Критънбринк, помощник-държавен секретар за Източна Азия, Лора Роyзънбъргър, старши директор по китайските въпроси в Съвета за национална сигурност към Белия дом и заместник-министърът на външните работи Сие Фън, са обсъдили международни и регионални въпроси от общ интерес.

САЩ изпраща делегация на високо равнище в Китай

“Разговорите бяха откровени, задълбочени и конструктивни“, уточни Ван Вънбин. Сравнително оптимистичната му оценка бе в рязък контраст с думите му по време на същата пресконференция, свързани с налагането на санкции от САЩ срещу двама китайски служители за предполагаемо нарушение на правата на човека в Тибет. Байдън и Си Цзинпин проведоха миналия месец откровени разговори за Тайван и Севера Корея в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Срещата бе насочена към това да се предотврати обтегнатите връзки между САЩ и Китай да доведат до нова Студена война.

Двамата лидери обещаха да провеждат по-чести разговори в момент, когато между тях тлеят различия, свързани с правата на човека, руското нахлуване в Украйна, както и по въпроси на икономическите проблеми.  

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
508 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.12 | 15:48

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини