ЕС с две дела в Световната търговска организация срещу Китай

  • 07 декември 2022 11:07

  • 268
  • 1
ЕС с две дела в Световната търговска организация срещу Китай
© Pixabay

Европейската комисия съобщи днес, че е поискала създаването на два специални панела в рамките на Световната търговска организация (СТО), които да се занимаят със споровете на ЕС с Китай, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Диспутите, оправени към СТО в началото на годината, засягат налаганите от Китай ограничения на възможностите на европейските компании да защитават пред чуждестранни съдилища високотехнологичните си патенти, както и върху търговията с Литва.

"И в двата случая мерките от страна на Китай нанасят щети на европейския бизнес", посочва Еврокомисията, допълвайки, че тези спрямо Литва вредят дори на търговията вътре в ЕС, както и на веригите на доставки.

От ЕК посочват, че ще поискат създаването на панелите на следващата среща на Борда за уреждане на спорове към СТО на 20 декември.

Те могат да обсъждат проблемите около година и половина.

Китайската търговия отслабва през октомври

Еврокомисията посочва, че забраната за внос на млечни продукти, телешко месо, алкохол, дървен материал и торф от Литва е наложена без резонно обяснение и реално е отговор на факта, че малката балтийска държава задълбочи връзките си с Тайван и двата страни размениха официални представителства.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
268 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.07 | 17:36

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини