Медия: Президентите на САЩ и Франция демонстрираха единство

  • 02 декември 2022 10:30

  • 227
  • 4
Медия: Президентите на САЩ и Франция демонстрираха единство
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в и френският му колега Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на демонстрираха единството си по време на визитата  на стопанина на Елисейския дворец в САЩ, извежда в заглавие в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Двамата държавни глави потвърдиха подкрепата си за Украйна на фона на наближаването на студената зима, която ще постави на изпитания техния съюз. Изданието обръща внимание на думите на Байдън, че е склонен да разговаря с руския президент Владимир Путин за Украйна, но с условия.

На съвместна пресконференция с френския лидер, който защитава необходимостта от диалог с Москва, Байдън каза вчера, че ще разговаря с Путин, но само след консултации със съюзниците от НАТО и само ако руският лидер заяви, че „търси начин за прекратяване на войната", отбелязва "Ню Йорк таймс".

Публичното изразяване на условната готовност на Байдън за контакти с Путин изглежда зарадва френските представители и се превърна в неочаквана подкрепа за подхода на Макрон, изтъква американското издание.

"Ню Йорк таймс" цитира и думите на Макрон, че Франция ще увеличи военната си подкрепа за Украйна и че „никога не би призовала украинците да направят компромис, който няма да е приемлив за тях". Според вестника с това си изявление френският лидер е искал да демонстрира единството на САЩ и Франция по украинския въпрос.

"На практика двамата лидери постигнаха взаимно разбирателство, като Байдън се показа по-отворен към споразумение чрез преговори, а Макрон изрази по-категорична подкрепа за украинската кауза. Макар и доста театрална, срещата между президентите изглежда надмина очакванията и на двете страни", отбелязва "Ню Йорк таймс".

Президентите на САЩ и на Франция се ангажираха да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото трябва

Вестникът цитира френски представители, според които на тричасовата среща на четири очи Байдън и Макрон са постигнали съгласие, че повече победи на Украйна на бойното поле ще са важен лост за преговори с Москва. На практика идеята за преговори изглежда пресилено в момент, в който Путин не разполага с нищо, което да нарече победа, а украинският президент Владимир Зеленски владее инициативата във войната, отбелязва изданието.

На държавната си вечеря снощи Байдън и Макрон показаха, че стоят "рамо до рамо", пише в заглавие в. "Вашингтон пост". "На вечерята двамата президенти вдигаха тостове, за да увенчаят своето взаимно разбирателство, подправено с леки разногласия", изтъкна изданието.

Вечерята, организирана в чест на френския лидер и включваща изпълнение на известния певец и инструменталист Джон Батист, стана кулминация на държавното посещение тази седмица, по време на което Макрон и Байдън потърсиха нови начини да демонстрират своята близост и да очернят своя общ враг, руския президент Владимир Путин, подчертава "Вашингтон пост".

„Всъщност съм израснал на място, наречено Ню Касъл, окръг Делауеър, близо до бойното поле на Брендиуайн“, каза в края на държавната вечеря Байдън, „където един млад мъж на име маркиз Дьо Лафайет се бори за американската кауза и стана близък приятел с човек на име Джордж Вашингтон".

Изданието посочва, че Макрон е сравнил приноса на Лафайет към Американската революция с този на американските военнослужещи по време на десанта в Нормандия - операция за постигане, поддържане или възстановяване на свободата.

„На много места днес тези принципи са изложени на риск“, но „ние стоим заедно, рамо до рамо“, каза Макрон, цитиран от американския вестник.

"Въпреки различията си Байдън и Макрон демонстрираха единство", пише в заглавие френският в. "Монд".

Демонстрирайки перфектно разбирателство, двамата президенти изразиха желание да „синхронизират” подходите си в сферата на инвестициите в зелена енергия. Те се ангажират да осъществят „взаимноизгодни“ екологични преходи, посочва изданието.

„Искаме да успеем заедно, а не като действаме един срещу друг“, каза Макрон на съвместна пресконференция с Байдън, цитиран от френския вестник.

"Двамата лидери демонстрираха също своето единство не само по отношение на войната в Украйна, но и по международни въпроси, като казаха, че координират отговора си на предизвикателствата, отправени от Китай, особено в областта на човешките права, и гарантираха, че ще работят с Пекин по важни глобални въпроси, като например изменението на климата“, отбелязва изданието.

Френският в. "Фигаро" се спира подробно на програмата на Макрон на последния ден от визитата му в САЩ, в който френският лидер е планирано да посети Ню Орлиънс.

Френският президент завършва държавната си визата с посещение в щата Луизиана, където ще обяви по-специално създаването на фонд „Френски за всички“, посредством който да бъде стимулирано изучаването на френски език в САЩ, пише в заглавие изданието.

Вестникът припомня, че Ню Орлиънс, който някога е бил френско владение, е продаден на САЩ от Наполеон Бонапарт през 1803 г.

В рамките на визитата на Макрон са планирани също разговори с „компании, ангажирани с енергийните и климатичните въпроси“, съобщи Елисейският дворец, цитиран от "Фигаро". Освен това се очаква френската външна министърка Катрин Колона и губернаторът на Луизиана Джон Едуардс да подпишат споразумение за енергиен преход с този „изключително проактивен“ в добива на газ и петрол щат, посочва френското издание.

 

Валери Зайцев
227 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Пожизнен вожд пут

2022.12.05 | 20:34

4
В кремълската клоака около Балкана,всичко което е в масмедийте е кремълски екскремент. Я има,я няма един файтон българи,другото е слайняни. За пет века турците с всичкото клане и покръстване,не успяха да унищожат българщината,но кремълските сатрапи го сториха за век. Майко Българийо,идиотчетати казват,че българин и слайнянин е едно и също!!!...

2022.12.02 | 12:51

3
единият изкуфял дъртак, а другият спи със жартиери и найлонови чораби тцтцтцтц
PaulaFox

2022.12.02 | 12:30

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Ицо Багера

2022.12.02 | 11:58

1
Опънаха ли се след това ?

Добави коментар

Водещи новини