Президентите на САЩ и на Франция се ангажираха да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото трябва

  • 01 декември 2022 21:34

  • 695
  • 5
Президентите на САЩ и на Франция се ангажираха да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото трябва
© Getty
Слушай новината Слушай новината

Президентите на САЩ и на Франция Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в и Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на се ангажираха да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото трябва. Това се казва в съвместно изявление на двамата лидери, разпространено след техния разговор в Белия дом, предаде Франс прес.

"Американският и френският президент потвърждават, че подкрепата на техните страни за Украйна ще продължи и се ангажират по-специално да й предоставят помощ от политическо естество, в областта на сигурността, от хуманитарно и икономическо естество толкова дълго, колкото трябва", се казва в текста.

Двете страни се ангажират и с предоставянето на ресурси за Украйна през зимата, в това число ускоряване на доставките на системи за противовъздушна отбрана и оборудване за ремонтиране на енергийната мрежа.

В изявлението двамата лидери поемат ангажимента да държат Русия отговорна за "широко документираните жестокости и военни престъпления в Украйна, извършени както от нейните редовни въоръжени сили, така и от нейните проксита, в това число и наемнически структури", допълва Ройтерс.

В текста се казва още, че двамата президенти се ангажират да координират отговора на техните страни на предизвикателствата, идващи от Китай, по-специално по въпроса за спазване на човешките права, предаде Франс прес. В изявлението се отбелязва, че двете страни ще работят също така с Китай по важни глобални въпроси, като климатичните промени. САЩ и Китай призовават обаче за запазване на мира и стабилността в Тайванския пролив, се казва също в документа.

Байдън и Макрон приветстват куража на иранските протестиращи, които искат да получат правото да упражняват техните фундаментални човешки права и свободи, които Иран е заявила, че ще поддържа и които пренебрегва, се посочва още в изявлението, предаде Франс прес.

В изявлението двамата лидери заявяват своята решимост да гарантират, че Иран няма никога да разработи или да придобие ядрено оръжие, предаде Ройтерс.

Байдън: Ако Путин няма да използва ядрено оръжие, защо постоянно говори само за това?

Байдън и Макрон  също така осъждат севернокорейските балистични тестове, извършени тази година.

В текста двамата лидери признават, че е важно да има по-силна и по-способна европейска отбрана. Те също така потвърждават, че ядреният арсенал на НАТО  е нужен, за да се съхрани мира и да се възпира агресията срещу алианса.

САЩ и Франция се ангажират и да разширят перспективите за военно-техническо сътрудничество.

Двете страни се ангажират да работят за създаване на работна група между САЩ и ЕС във връзка с американския закон за намаляване на инфлацията, както и да укрепят партньорството си по въпроса за чистата енергия и климатичните промени, предаде Ройтерс. Те поемат ангажимента и да работят за синхронизиране на техните подходи в областта на зелената енергия, допълва Франс прес.

Двамата лидери изтъкват, че техните страни се ангажират за развиването на диверсифицирани и силни вериги за доставки на критично важни минерали и че ще продължат да работят за диверсификация на доставките на природен газ в Европа, в това число и чрез американски.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
695 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ukraina55

2022.12.02 | 09:52

5
Великите супер сили във света,помагат на украинците да размажат руските терористи и убици на жени и деца.Целия цивилизован свят на доброто,помага на Украйна и мачка Русия.Смърт за руските изнасилвачи и убици.Русия ще гори във АДА за вечни времена.

2022.12.01 | 23:55

4
Ангажират се да сложат край на Украйна
PaulaFox

2022.12.01 | 23:23

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

2022.12.01 | 21:50

1
Е да искат да си лижат топките взаимно се пак Байдано е бил педофилче.

2022.12.01 | 22:29

2
Може макароня да му е облизал насрания анал.

Добави коментар

Водещи новини