ООН: Сделката за износ на зърно от Украйна е удължена

  • 17 ноември 2022 10:46

  • 385
  • 2
ООН: Сделката за износ на зърно от Украйна е удължена
©

Споразумението за износ на зърно от южните черноморски пристанища на Украйна е удължено. Това стана ясно от думите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от "Ройтерс".

"Приветствам споразумението на всички страни да продължат черноморската зърнена инициатива за улесняване на безопасното корабоплаване при износ на зърно, хранителни продукти и торове от Украйна", заяви той.

Гутериш увери, че ООН е "напълно ангажирана с премахването на оставащите пречки пред износа на храни и торове от Руската федерация" - част от сделката, която Москва счита за ключова.

През юли Анкара и ООН осигуриха подписването на сделка за възстановяване на износа на украинско зърно от черноморските пристанища през последните четири месеца.

В края на октомври обаче Русия заяви, че преустановява действието на споразумението за доставка на зърно.

Кремъл определи като "конструктивни" преговорите с ООН за зърненото споразумение

Впоследствие страната все пак обяви, се връща към участие в зърнената сделка, след като е получила писмени гаранции от Украйна, че Киев няма да използва зърнения коридор за бойни действия срещу Москва.

В началото на ноември обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че решението на Русия да се върне към зърнената сделка не означава, че срокът ѝ ще бъде удължен.

Руският външен министър Сергей Лавров пък призова ООН, която посредничи в сделката, да засили усилията си, за да гарантира, че западните страни облекчават ограниченията, които според Москва пречат на собствения ѝ износ на селскостопански продукти и торове, който също са част от сделката.

Калина Христова
385 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.21 | 00:09

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.17 | 11:27

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини