Дипломатът Симеон Николов: Израел и ядрените оръжия, за които не се говори

  • 02 ноември 2022 11:22

  • 859
  • 0
Дипломатът Симеон Николов: Израел и ядрените оръжия, за които не се говори
© бнт, pixabay

Анализ на уважавания професионалист Симеон Николов, дипломат, публицист, експерт по международна сигурност. Той бе заместник-министър на отбраната 2005 – 2008 г.. Основател и ръководител на Център за стратегически изследвания в сигурността, отбраната и международните отношения. Също така е член на Атлантическия клуб и носител на неговата златна значка. За експертната си дейност е награждаван многократно както у нас, така и в чужбина. Главен експерт по "Международна политика и сигурност" в администрация на Президента.

Гласуването в Общото събрание на ООН показва, че Израел и САЩ, но също и "Западът" са доста изолирани.

Това е необичайна стъпка, която Общото събрание на ООН предприе. Въпреки това "само" първата комисия, след първоначално гласуване, прие с огромно мнозинство от 152 гласа "за" и 5 "против" резолюцията, според която Израел трябва да разоръжи ядрените си оръжия и да предаде ядрените си съоръжения, т.е. основно Димона, под контрола на МААЕ.

Израел е единствената страна в Близкия изток, която притежава ядрени оръжия, но не го признава официално,

а и на никого в Израел не е позволено да говори за това, въпреки че всички знаят, че това е възпиращият потенциал на Израел. Не е известно колко ядрени бойни глави притежава Израел.

Предполага се, че броят им може да достигне 400. Ето защо, наред с други неща, е трудно да се принудят други страни като Иран да не разработват ядрени оръжия, особено след като Израел също не е ратифицирал Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), в края на краищата, предполага се, че те нямат такива.

Показателно е, кой гласува против резолюцията, призоваваща Израел незабавно да се присъедини към ДНЯО, и кой отказа да гласува. Неотдавна Западът подчерта колко изолирана е Русия. Сега се оказва, че Израел и защитаващата го сила - САЩ - са не по-малко изолирани. Освен Израел и САЩ, против резолюцията гласуваха само Канада, Микронезия и Палау. 24 държави се въздържаха, сред които и много страни от ЕС, включително, разбира се, Германия, която не пожела да заеме позиция.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
859 0

Свързани новини

Водещи новини