Първи износ на пшеница от Украйна в рамките на споразумението, постигнато под егидата на ООН

  • 12 август 2022 10:35

  • 489
  • 2
Първи износ на пшеница от Украйна в рамките на споразумението, постигнато под егидата на ООН
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Още два кораба напуснаха украински черноморски пристанища, като единият е натоварен за първи път с украинска пшеница, която ще бъде изнесена благодарение на споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Пред последните две седмици общо 14 кораба потеглиха от Украйна след сделката с Русия за възобновяване на износа на зърно от украинските черноморски пристанища, който бе прекратен заради войната в Украйна.

Споразумението, договорено с посредничеството на ООН и Турция, беше постигнато миналия месец на фона на опасения, че липсата на украинските доставки на зърно ще доведе до значителен недостиг на храни, а на някои места по света и до глад.

Още два кораба със зърно отплаваха от пристанища в Украйна

Корабът Сормоски (Sormovsky), плаващ под флага на Белиз, напусна днес украинското пристанище Черноморск, съобщи турското министерство на отбраната.

Плавателният съд превозва 3050 тона пшеница към северозападния турски окръг Текирдаг. Това е първата доставка на пшеница от Украйна, която, заедно с Русия, покриваше почти една трета от световния износ на пшеница преди 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна. Киев има около 20 милиона тона зърно, останало от миналогодишната реколта, а се очаква и тази година реколтата да бъде около 20 милиона тона.

Корабът Стар Лаура (Star Laura), плаващ под флага на Маршалови острови, също  отплава днес на път за Иран с 60 000 тона царевица на борда.

В рамките на постигнатото споразумение под егидата на ООН всички кораби се инспектират в Истанбул от Съвместния координационен център, където работят служители на Русия, Украйна, Турция и ООН.

Първият от трите кораба със зърно, отплавали от Украйна в петък, пристигна в Истанбул

Разони (Razoni), първият кораб, който напусна Украйна по силата на споразумението, акостира в Турция вчера и се насочи към Египет днес по данни от системата за проследяване на кораби Refinitiv. Първоначалният купувач на зърното в Ливан отказа доставката поради закъснение от пет месеца.

Корабният агент Торос (Toros), който се занимаваше с разтоварването на Разони в Турция, съобщи вчера, че корабът ще свали 1500 тона от общия си товар от 26 527 тона царевица в Мерсин в Южна Турция, а останалата част ще отпътува за Египет.

Рахми Ягчи (Rahmi Yagci), който потегли от Украйна във вторник за Истанбул, пусна котва в северния край на Босфора в Истанбул днес, а Мустафа Неджати (Mustafa Necati), който отплава за Италия в неделя, пусна котва в южния край.

Четири други кораба  получиха разрешение да отплават за Украйна, след като бяха инспектирани от екип на Съвместния координационен център в Истанбул. Министерството на отбраната на Турция съобщи вчера, че корабите, които са пристигнали в Украйна, се товарят.

Виолета Симеонова
489 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.13 | 09:22

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИ

2022.08.12 | 11:21

1
Като гледам къде разтоварват корабите не виждам да са гладуващи страни а нали целта беше за гладуващите страни реване голямо беше.

Добави коментар

Водещи новини