Джо Байдън и Си Цзинпин проведоха над двучасов телефонен разговор

  • 28 юли 2022 20:20

  • 902
  • 2
Джо Байдън и Си Цзинпин проведоха над двучасов телефонен разговор
© Getty (архив)

Президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин проведоха петия си телефонен разговор, откакто Байдън дойде на власт. Той продължи повече от два часа и се състоя на фона на опасенията около евентуалното посещение на председателката на американската Камара на представителите Нанси Пелоси в Тайван, предадоха агенциите, цитирани от БТА.

Белият дом съобщи, че разговорът е започнал в 08:33 ч. сутринта източноамериканско време (12:33 ч. по Гринуич) и е приключил в 10:50 ч. (14:50 по Гринуич). Преди това американски официални представители заявиха, че разговорът ще засегне широк кръг от въпроси, включително руската инвазия в Украйна, която засега Китай не осъжда.

Джо Байдън и Си Цзинпин ще проведат утре телефонен разговор

Разговорът се състоя в момент, когато Байдън търси нови начини за работа с надигащия се като глобална сила Китай, както и стратегии за противодействие на разрастващото се влияние по света на Пекин. Досега основно изпитание за двустранните отношения се явяваха противоречията между САЩ и Китай по въпроси като световното здравеопазване, икономическата политика и човешките права, но с отказа на Пекин да осъди руската инвазия в Украйна към проблемните въпроси се прибави и още един.

А най-новата тема, предизвикваща напрежение между тях, се оказаха плановете за посещение на Нанси Пелоси в Тайван, демократично самоуправляващия се остров, който получава подкрепа от САЩ за отбраната си, но който Китай смята за част от територията си. Пекин директно заяви, че ако подобна визита наистина се състои, тя ще бъде възприета от китайска страна като провокация, а това е заплаха, на която в САЩ гледат все по-сериозно с оглед на руското нахлуване в Украйна.

Самият тон в предупрежденията на Китай относно евентуалната визита също започна да се изостря.

Ако Пелоси наистина посети острова, това ще бъде драстична, но не и безпрецедентна демонстрация на подкрепа от американска страна за Тайван, който твърди, че все повече е подложен на военни и икономически заплахи от страна на Китай.

 

Валери Зайцев
902 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.07.29 | 10:08

2
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИИ

2022.07.28 | 21:43

1
Сънния Джо бе събуден от Син Дзин Пин с як ритник и китайска псувня с много силен и продължителен крясък накрая ! Джо припадна и го изнесоха санитарите !

Добави коментар

Водещи новини