Проучване: Близо една четвърт от световното население е застрашено от наводнения

  • 29 юни 2022 16:59

  • 308
  • 0
Проучване: Близо една четвърт от световното население е застрашено от наводнения
© Getty Images

Близо една четвърт от световното население е застрашено от сериозни наводнения, като на първа линия са бедните страни, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от проучване, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс". 

Изследването комбинира сведения за риска от наводнения от реки, валежи и морета с данни от Световната банка за разпределението на населението и бедността.

Резултатите показват, че приблизително 1,81 милиарда души или 23 процента от населението на света са пряко изложени на наводнения, които се случват веднъж на сто години, с дълбочина над 15 сантиметра, От тях 780 милиона живеят с по-малко от 5,50 долара на ден.

В Източна и Южна Азия, включително Китай и Индия, живеят 1,24 милиарда души, изправени пред тази заплаха.

Наводнения в Бангладеш и Индия хванаха в капан милиони души

"Това крие големи рискове за живота и препитанието, особено за най-уязвимите групи от населението", се посочва в проучването. Близо 90 процента от застрашената популация живее в бедни страни или страни със средни доходи.

Според изследователите около 12 процента от световния БВП през 2020 г. е съсредоточен в рискови райони. Те предупреждават, че разглеждането само на паричния аспект може да доведе до пристрастия, тъй като вниманието се фокусира върху богатите страни и икономическите центрове.

Хиляди хора бяха евакуирани заради наводненията в Южен Китай

"Страните с ниски доходи са непропорционално изложени на риск от наводнения и са по-уязвими за катастрофални дългосрочни въздействия, се казва в проучването на Юн Рентшлер от Световната банка и колегите му.

Настоящото проучване предоставя първата глобална оценка на връзката между излагането на риск от наводнения и бедността, отбелязва Томас Макдермот от Националния университет в Голуей, Ирландия, в придружаващ публикацията в сп. "Нейчър къмюникейшънс" коментар. 

Изследователите предупреждават още, че климатичните промени и лошо планираната урбанизация ще увеличат тези рискове през следващите години.

Най-малко 15 души загинаха в кални потоци след силни дъждове в Гватемала

Безпрецедентни наводнения сполетяха Китай през юни, като над 500 000 души бяха превантивно разселени. През същия месец проливни мусонни дъждове отнеха живота на повече от 100 души в Бангладеш и причиниха наводнения, които поставиха над седем милиона души в бедствено положение. 

Според учените климатичните промени правят проливните дъждове по-чести и интензивни по целия свят, допълва БТА.

Весела Найденова
308 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини