Боевете в Украйна продължават, 27-те обмислят да предоставят на страната статут на кандидат за членство в ЕС

  • 23 юни 2022 09:40

  • 2592
  • 6
Боевете в Украйна продължават, 27-те обмислят да предоставят на страната статут на кандидат за членство в ЕС
© Getty images (архив)

Русия се приближава до тактическа победа в Северодонецк, украинските сили губят контрол над селища, пише британският в. "Дейли телеграф".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13373

Въпреки че загубите са очевидна стъпка назад за украинската страна обаче, според експерти силите на Кремъл все още са изправени пред продължителни боеве за установяване на контрол над ключови градове.

"Нанесените от Украйна удари по стратегически важния Змийски остров са унищожили ключови обекти за руските сили в Черно море", добавя изданието.

"В Източна Украйна се очакват нови тежки боеве, докато напредването на силите на Москва заплашва Лисичанск, последния голям град в Луганска област, намиращ се под контрола на Киев", пише в. "Ню Йорк таймс".

"Русия цели да превърне градовете в Донбас в нов Мариупол", пише британският в. "Гардиън", като цитира вечерното изявление на украинския президент Володимир Зеленски. "Украйна се нуждае от доставки на оръжия, за да постигне паритет на бойното поле", подчерта Зеленски, отправяйки нов призив за ускоряване на доставките на тежки оръжия.

В същото време европейските лидери се срещат днес, за да решат дали да предоставят на Украйна статут на страна кандидат за членство в ЕС, отбелязва британското издание, като напомня, че Европейската комисия вече даде положителна препоръка миналия петък. Зеленски заяви, че е говорил с 11 от 27-те страни и ще се обади и на други днес. Той изрази увереност, че всички страни членки на ЕС ще подкрепят кандидатурата на Киев. "Ние го заслужаваме", подчерта той.

"Евентуално решение Украйна да получи статут на страна кандидат за членство в ЕС би било историческо решение и ясен сигнал към Русия, че вече не може да претендира за сфера на влияние над източната си съседка, заяви по-рано посланикът на Киев в Брюксел", припомня в. "Гардиън".

"Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова останалите страни "да бъдат на висота" и да дадат на Украйна статут на кандидат", пише френският в. "Паризиен".

Изданието напомня и изявлението на германския канцлер Олаф Шолц пред Бундестага, че "също като Европа, опустошена след Втората световна война, Украйна се нуждае от план "Маршал" за възстановяването си".

Германският канцлер: Модернизираната ни армия ще защитава и нашите съюзници

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2592 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Гост

2022.06.28 | 12:26

6
В Северодонецк играта свърши вече, Лисичанск е обкръжен, вчера там 800 украински военнослужещи се предадоха.... Мостът по който остатъка можеха да се изтеглят е унищожен. Картинката е асна. А украинските СМИ и правителство постоянно говорят за победи и контранастъпления.Сега тровеждат поредното гениално тактическо отстъпление. Шедеврално направо
Баце

2022.06.23 | 13:28

5
ЕС иска да приеме единствената неофашистка страна в Европа! Защо?
Niki2

2022.06.23 | 12:58

4
S kakvo li ne im pomognahme, pak gubiat, toia Artist chte si unichtoji i strana i narod. A polovinata ot ruskiat narod zapo4na da se sabujda sachto. Sram gi e ot tehniat Prezident,pokazaha po TV France.

2022.06.23 | 12:07

3
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ
Мери

2022.06.23 | 10:33

2
Путин е напълно прав. НАТО всячески търсят война с Русия.
ВИНАГИ

2022.06.23 | 10:03

1
КАКВО, КАКВО ОБЩО УКРАЙНА С ЕВРОПА ??? ОТ КЪДЕ НАКЪДЕ ТРЯБВА ДА И СЕ ПОМАГА !!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини