Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята за основателни притесненията на Турция за сигурността

  • 12 юни 2022 19:15

  • 2183
  • 6
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята за основателни притесненията на Турция за сигурността
© Getty (архив)

Опасенията за сигурността, изразени от Турция в контекста на противопоставянето й на членството на Финландия и Швеция в НАТО, са основателни, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на посещение във Финландия днес, предаде Ройтерс.

Според Столтенберг, който се срещна с финландския президент Саули Нинистьо, е важно да се отбележи, че никой друг съюзник от НАТО не е претърпял повече терористични атаки от Турция, и че следователно трябва да се вземат насериозно нейните опасения.

Турция се противопостави на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО на основание, че в тези страни се намират хора, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г., както и поради факта, че Финландия и Швеция са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 г.

"Ние трябва да взимаме предвид безпокойствата за сигурността на всички съюзници, в т.ч. безпокойствата на Турция, свързани с ПКК", каза Столтенберг, цитиран от турската частна телевизия НТВ. Той добави, че той самият и неговият екип са в постоянен контакт с представители на Турция, Швеция и Финландия.

По думите на генералния секретар на НАТО срещата на високо равнище на Алианса в Мадрид на 29-30 юни никога не е била краен срок за одобряване на кандидатурите за НАТО на двете скандинавски страни. Той посочи същевременно, че се полагат усилия за разрешаването на въпроса, като възможно най-бързо се отговори на притесненията на Турция.

"Това са основателни безпокойства. Безпокойствата, отнасящи се до тероризма и износа на оръжие. Никой съюзник от НАТО не е бил така потърпевш от терористични нападения както Турция", добави той.

Столтенберг подчерта и важната роля, която Турция е изиграла в борбата с "Ислямска държава".

"Турция играе важна роля по отношение на подкрепата за Украйна и износа на блокираната пшеница", каза още той. "Следователно, когато подобен изключително важен съюзник споделя, че има безпокойства във връзка с тероризма, ние трябва да приемем сериозно това. Това е и което правим. Приемам със задоволство ясното послание на Финландия и Швеция, че са готови да поставят на масата тези въпроси", добави Столтенберг, цитиран от НТВ.

Запитан дали има някакъв напредък в преговорите с Турция, финландският президент каза на свой ред, че напредъкът трябва да бъде разглеждан в посока на това, че каналите за диалог са отворени, а преговорите продължават. Нинистьо посочи също така, че страната му няма различен подход от този на страните от НАТО по отношение на безпокойствата на Турция.

Валери Зайцев
2183 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.06.13 | 09:40

6
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУРВИИИИ
някой

2022.06.12 | 21:44

3
Айдеее,тия пак започнаха да наливат масло в огъня.Само се чудят къде да се намесят и какви ла...на да забъркат.

2022.06.13 | 06:13

5
В кой огън, тоя, дето го запали и раздуха джуджето-педераст от кремъл ли?
Хайде де

2022.06.12 | 20:18

2
Там има терористи се знае защо и как,то тука няма
ДА ДА

2022.06.13 | 04:39

4
Боко е най- големия ! Тероризира цяла държава с присъствието си
PaulaFox

2022.06.12 | 19:50

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини