В Европа е възможен летен недостиг на гориво

  • 31 май 2022 15:10

  • 1131
  • 2
В Европа е възможен летен недостиг на гориво
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Европа може да се сблъска с недостиг на гориво това лято поради свитите пазари на петрол, каза ръководителят на Международната енергийна агенция Фатих Бирол пред германския вестник "Шпигел", цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6677

"Когато в Европа и САЩ започне основният сезон на отпуските, търсенето на гориво ще се повиши. Тогава бихме могли да се сблъскаме с недостиг: например на дизелово гориво, бензин или керосин, особено в Европа", каза Бирол.

Той също така предупреди, че настоящата енергийна криза е "много по-голяма" от петролните шокове през 70-те години на миналия век и че ще продължи по-дълго, според доклада.

"Тогава ставаше дума само за петрол", каза Бирол пред "Шпигел". "Сега имаме петролна криза, газова криза и криза с електроенергията едновременно.

Нахлуването на Русия в Украйна пренастрои световния петролен пазар, като африканските доставчици се намесиха, за да отговорят на европейското търсене, а Москва, ужилена от западните санкции, все повече използва рискови трансфери от кораб до кораб, за да достави суровия си петрол в Азия, обобщи Ройтерс.

Петролът поскъпна преди Европейския съвет и срещата на ОПЕК

Санкциите, наложени на Москва след началото на конфликта в Украйна през февруари, включително забрана за внос на петрол от САЩ, накараха Русия да се обърне от Европа, където нейният суров петрол се избягва, към клиенти в Индия и Китай, които взимат товарите с голяма отстъпка, според данни от индустрията и търговци.

Руският износ се върна към нивата преди инвазията през април, според данни на базираната в Париж Международна енергийна агенция и цените на петрола се стабилизираха около $110, след като достигнаха 14-годишен връх над $139 за барел през март.

Калина Христова
1131 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.06.01 | 08:43

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИИИ
Санкцията

2022.05.31 | 15:42

1
Нищо, ще наложим санкции на недостига! :)

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини