Канада е готова да ратифицира за дни приемането на Швеция и Финландия в НАТО

  • 16 май 2022 10:24

  • 279
  • 2
Канада е готова да ратифицира за дни приемането на Швеция и Финландия в НАТО
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Канада работи с Турция по въпроса за приемането в НАТО на Швеция и Финландия, и е готова да ратифицира разширяването на пакта за броени дни. Това съобщи канадският външен министър Мелани Жоли преди началото на днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел.

Това е исторически час и тема, много по-важна от всеки друг двустранен въпрос, посочи Жоли по повод присъединяването на двете скандинавски страни към алианса.

Не само подкрепяме присъединяването на Швеция и Финландия, а искаме това да стане бързо. Целта ни е да бъдем сред първите страни, които ратифицират разширяването. Ще работим за това останалите държави от НАТО също ускорено да извършат необходимата ратификация. Очакваме за нас ратификацията да отнеме дни, добави канадският външен министър.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, който посрещна Жоли, заяви преди заседанието, че европейските външни министри са поканили за днешната среща също външните министри на страните от Западните Балкани, както и украинския си колега Дмитро Кулеба.

Трябва да обединим сили, за да обясним на света, че настъпилата дълбока икономическа криза и нарастването на цените не се дължат на санкциите, а на войната в Украйна. Русия възпрепятства износа на зърно от Украйна, посочи Борел.

Чавушоглу за Швеция и Финландия: Страни, които подкрепят тероризма, не могат да са част от НАТО

Той допълни, че някои страни от ЕС по обективни причини са затруднени да приложат обсъжданите нови санкции срещу Русия, като петролното ембарго.

Борел посочи, че ЕС ще направи всичко възможно, за да се постигне напредък и да се осигури необходимото единодушие.

 Не знам кога това ще може да се случи, добави той.

Виолета Симеонова
279 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.18 | 09:14

2
А ПУТЛЕР ПОСЕГНЕ КЪМ АТОМНОТО КОПЧЕ, А СА МУ ГРЪМНАЛИ РАКЕТИТЕ НАД РУСКА ТЕРИТОРИЯ С ЛАЗЕРНИ ЛЪЧИ ОТ САТЕЛИТИТЕ – ТОГАВА РУСНАЦИТЕ ЩЕ УХАЯТ НА ГЕРГЬОВСКО АГНЕШКО
oo

2022.05.16 | 12:31

1
e kak ne toi pedalat pardu shteshe da izbie kanadcite tce ne iskat da se vaksinirat ta da peceliat negovite gospodari.

Добави коментар

Водещи новини