Доклад на ООН за климата призовава за значително намаляване на вредните емисии

  • 05 април 2022 08:29

  • 943
  • 3
Доклад на ООН за климата призовава за значително намаляване на вредните емисии
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Значително намаляване на използването на изкопаеми горива, увеличаване на горите и ограничаване на консумацията на месо са само част от действията, която трябва да бъдат предприети, за да се задържи глобалното затопляне до 1,5 градуса Целзий над прединдустриалните нива, предаде Ройтерс, като цитира доклад на експерти на ООН.

Въпреки предупрежденията на Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени, отправяни от 1990 г., вредните емисии в глобален мащаб продължават да нарастват в последното десетилетие, достигайки най-високото си ниво в историята.

"Тръгнахме си от Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26) в Глазгоу с наивен оптимизъм, базиран на нови обещания и ангажименти", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш при публикуването на доклада. „Но сегашните климатични обещанията (все още) биха означавали 14 процента увеличаване на емисиите. А повечето големите емитенти не предприемат необходимите стъпки, за да изпълнят дори и тези неадекватни обещания."

Климатичните промени ще струват на бюджета на САЩ по 2 трилиона долара годишно до края на века

Само значително намаляване на емисиите във всички сектори, от селското стопанство и транспорта до енергетиката и сгради в рамките на това десетилетие, може да промени нещата, се посочва в доклада на Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени. Дори и тогава правителствата ще трябва да положат повече усилия за засаждането на дървета и разработване на технологии, които биха могли да намалят количествата на въглероден двуокис в атмосферата, отделени след повече от век индустриална дейност.

Глобалното затопляне застрашава половината от най-добрите плантации за кафе

"Сега или никога", каза Джим Ский от експертната комисия пред представянето на документа, който е последният от общо три доклада на специалистите на ООН. 

В другите се разглеждаха най-новите научни открития с сферата на климатичните промени, както и възможностите светът да се адаптира към тях. Последният доклад е посветен на начините за ограничаване на вредните емисии, допълва БТА.

Антониу Гутериш: Климатичната катастрофа продължава да тропа на вратата

Последвайте канала на

Весела Найденова
943 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Kritik

2022.04.05 | 09:38

3
Да го загньета на майкя ви мръши
Яжте вие скакалци

2022.04.05 | 08:58

2
Евете си майката гнусни зелени комунисти. Разкрити сте, всичко е за терор и ограничение на свободата

2022.04.05 | 08:57

1
Гледам ефекта от намаляването и измислените нови данъци и охлаждането на вятъра е доста голям та решиха да го засилят и още някой данък да измислят,аз знам евтин начин със засаждане на дървета и възстановяване на изсечените гори,то друг начин едва ли има,ама по добре е с данъци и рестрикций да се спасяваме според "демократите" обиржий.

Добави коментар

Водещи новини