Италианският премиер призова Китай да подкрепи усилията за постигане на мир в Украйна

  • 23 март 2022 13:35

  • 467
  • 2
Италианският премиер призова Китай да подкрепи усилията за постигане на мир в Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Италианският премиер Марио Драги днес призова Китай да не подкрепя Русия след нейната инвазия в Украйна и да застане зад усилията за постигане на мир в страната, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

В свое изказване пред италианския парламент Драги каза и че руският президент Владимир Путин изглежда не е заинтересован от постигане на споразумение за прекратяване на огъня, което би позволило провеждането на успешни преговори.

Трябва да повторим, че очакваме от Пекин да избягва действия в подкрепа на Москва и да участва активно и авторитетно в опитите за постигане на мир. Дипломатическите усилия могат да са успешни само ако Москва също наистина иска това, каза той.

Но според Драги Путин изглежда се фокусира върху превземането на още територия почти месец след началото на инвазията.

Изглежда, че неговият план е да завоюва повече територия, включително чрез масови бомбардировки, като тези, които виждаме в Мариупол, посочи още той.

Китай се обяви против изключването на Русия от Г-20

Насочвайки вниманието си към икономическите последици на пандемията от коронавируса и конфликта в Украйна, Драги заяви, че за европейските страни е приоритет да бъде увеличено производството на компютърни чипове, за да бъдат защитени ключови индустрии.

Недостигът на полупроводници - които са жизненоважни за много стратегически индустрии, като например транспорта, промишленото оборудване, отбраната - нанася особено тежки щети, каза италианският премиер.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
467 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.03.23 | 14:40

2
ПРИЗОВИ УКРАЙНСКИТЕ НАЦИСТИ БЕ ЖАБАР

2022.03.23 | 13:51

1
Драги, говориш глупости.

Добави коментар

Водещи новини