Светът не се справи с мръсния въздух през 2021 г.

  • 22 март 2022 12:21

  • 913
  • 0
Светът не се справи с мръсния въздух през 2021 г.
©
Слушай новината Слушай новината

Нито една страна не e успяла да изпълни стандарта за качество на въздуха на Световната здравна организация през 2021 г. Това показа проучване, включващо данните за замърсяването в 6475 града, съобщава "Ройтерс".

Установено е, че смогът дори се е възстановил в някои региони след постигнатия спад вследствие на пандемията от COVID-19.

След промяна на насоките си миналата година СЗО препоръчва средните годишни стойности на фините прахови частици във въздуха, известни като PM2.5, да не надвишават 5 микрограма на кубичен метър, като предупреждава, че дори ниските концентрации водят до значителни рискове за здравето.

Мръсният въздух допринася за сериозни усложнения при заболели от COVID-19

Едва 3,4% от изследваните градове обаче отговарят на стандарта през 2021 г., според данни на швейцарската компания IQAir, която следи качеството на въздуха. В 93 града нивата на PM2,5 са 10 пъти над препоръчителните.

Има много страни, които постигат големи крачки в намаляването (на замърсяването - бел.ред.), заяви Кристи Шрьодер от IQAir. "Китай започна с някои много високи стойности, но с течение на времето те продължават да намаляват. Но има и места в света, където става значително по-зле".

Общите нива на замърсяване в Индия се влошиха през миналата година, като Ню Делхи остана най-замърсената столица в света, показват данните. Бангладеш пък, както и година по-рано, беше най-замърсената страна. От своя страна Чад се нареди на второ място, след като данните за африканската страна бяха включени за първи път в проучването.

По данни на IQAir Китай, който води война със замърсяването от 2014 г., падна до 22-о място в класацията на PM2,5 през 2021 г., спрямо 14-то място година по-рано, като средните показания са се подобрили леко през годината до 32,6 микрограма.

Хотан в северозападния регион Синдзян беше най-лошо представящият се град в Китай, със средни показания на PM2,5 над 100 микрограма, до голяма степен причинени от пясъчни бури. Той падна на трето място в списъка на най-замърсените градове в света, след като беше изпреварен от Бхивади и Газиабад - и двата в Индия.

Калина Христова
913 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини