МАЕ: Метановите емисии са по-високи отколкото правителствата твърдят

  • 23 февруари 2022 13:35

  • 175
  • 0
МАЕ: Метановите емисии са по-високи отколкото правителствата твърдят
©
Слушай новината Слушай новината

Международната Агенция по Енергетика (МАЕ) заяви, че метановите емисии, създавани при обработката на петрол, газ и въглища са значително по-високи отколкото правителствата твърдят, информира Асошиейтед прес.

Анализите на базираната в Париж агенция показват, че емисиите са с около 70% повече отколкото в данните, предоставени от правителствата по света. Те добавиха, че ако се спре теча и всички дупки се запушат, то уловеният метан ще е достатъчен да осигури енергийните запаси на Европа.

Данните показват, че има нужда от мониторинг и по стриктна политика за намаляването на емисиите на мощния парников газ, споделят от МАЕ.

Според експертите метанът е главната причина за повишаване на температурите с около 1/3 от началото на Индустриалната революция. Газът се задържа значително по-малко време в атмосферата от карбоновия диоксид.

Горенето на метан изглежда като бърз и решителен начин за ограничаване на климатичните промени в идните десетилетия.

Облак от замърсители на въздуха покри Пекин в разгара на КОП26

От МАЕ съобщиха, че метановите емисии в енергийния сектор са се покачили с 5% през изминалата година. Метанът, който е изтекъл в атмосферата е с обем 180 млрд. Кубически метра.

Страните с най-високи метанови емисии са Китай, Русия, САЩ, Иран и Индия.

Калина Христова
175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини