Проучване: Употребата на марихуаната пречи на безопасното шофиране

  • 27 януари 2022 10:50

  • 1989
  • 0
Проучване: Употребата на марихуаната пречи на безопасното шофиране
© Pixabay

Употребата на марихуана оказва негативно влияние върху шофьорите и създава рискове за поведението им зад волана, доказа американско проучване, цитирано от ЮПИ.

Участници в изследването, проведено от учени от Калифорнийския университет в Сан Диего, показват „значително“ по-лоши резултати на тестове, чиято цел е да се проверят уменията им да карат безопасно след употреба на марихуана.

Данните сочат, че след четири часа и половина хората, употребили марихуана, се връщат към обичайното си състояние и шофирането вече не създава рискове.

В рамките на проучването е направена оценка на шофьорските умения на 191 потребители на марихуана чрез симулатор.

Те са тествани 30 минути, 90 минути, три часа и половина и четири часа и половина, след като пушили.

Оказва се, че почти 70 процента от потребителите изразяват желание да седнат зад волана в рамките на 90 минути от употребата на марихуана. Те са уверени, че шофирането им е безопасно, сочат данните от проучването.

„Важно е, че хората, които използват марихуана, са наясно, че не винаги е точна самопреценката им“, казва Том Маркот, който е професор по психиатрия в Калифорнийския унииверситет. Той е сред авторите на изследването.

Данните от изследавнето са публикувани в специализираното издание на Американската медицинска асоциация „ДЖАМА сайкиатри“, допълва БТА.

Весела Найденова
1989 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини