Новият кабинет на Нидерландия - четвърти старт за Марк Рюте в условията на върлуващ COVID-19 и осезаема криза заради глобалното затопляне

  • 14 януари 2022 13:38

  • 732
  • 0
Новият кабинет на Нидерландия - четвърти старт за Марк Рюте в условията на върлуващ COVID-19 и осезаема криза заради глобалното затопляне
© Getty (архив)
Слушай новината

След рекордните и за Нидерландия 299 дни на преговори и година след като предишният кабинет беше принуден да подаде оставка заради скандал с детски надбавки, четвъртото правителство на Марк Рюте положи клетва в понеделник в условията на разразяваща се вълна от COVID варианта Омикрон и вече понесени щети от измененията в климата, коментира БТА.

Неубедителните резултати от изборите на 17 март 2021 г. направиха политическите сили в Нидерландия по-малко склонни към компромиси откогато и да било. Но в крайна сметка четирите партии, управлявали в предишното правителство, се договориха да сформират следващия кабинет и представиха коалиционното си споразумение през декември.
В новия кабинет има 29 ресора, 14 от които се ръководят от жени. Кабинетът "Рюте Четири" обещава да инвестира милиарди евро в дейности срещу климатичните промени, в жилищната и социалната политика. Но тъй като има крехко мнозинство в 150-членната долна камара, той ще бъде зависим от гласовете на опозицията, защото не разполага с мнозинство в горната камара - Сената.

Управляващата коалиция се оглавява от консервативно-либералната Народна партия за свобода и демокрация на Рюте. Участват също досегашните му партньори - проевропейската левоцентристка "Демократи 66", десноцентристкият "Християндемократически призив" и консервативният "Християнски съюз".

Партиите в Нидерландия сключиха споразумение

Макар през годините Рюте да си е изградил репутацията на "тефлонов" политик, защото излиза невредим от кризи и скандали и сякаш е "непромокаем" за тях, продължаващата пандемия и недоволството от мерките срещу коронавируса все повече тласкат рейтинга му надолу и той вече е спаднал до едва 30 процента.

В програмата на новото правителство, обявена на 15 декември, влизат планове за намаляване на данъците, почти безплатни грижи за децата на работещите родители, връщане на студентските стипендии и изграждане на близо 100 000 нови жилища годишно.

Това ще струва милиарди евро на богатата държава, известна като една от най-"пестеливите" в Европейския съюз. Нидерландия е петата по сила икономика в еврозоната и най-силният глас след този на Германия в подкрепа на финансовата дисциплина.

По-късно днес, след близо 4 седмици на пълен локдаун, който сега е единствен в ЕС, се очаква Рюте и новият здравен министър Ернст Кайперс да обявят разхлабване на COVID мерките, независимо от вълната от нови случаи на зараза.

Миналата година, за пръв път от Втората световна война, Нидерландия прибегна до въвеждане и на вечерен час заради пандемията. Понастоящем над 85 на сто от пълнолетните граждани са вече ваксинирани, но кампанията за поставяне на подсилващи дози върви бавно. По данни на правителството, към 5 януари 32 на сто от пълнолетните са били инжектирани с бустерна доза.

По отношение на пандемията Рюте демонстрира категорична безапелационност. През септември той уволни безцеремонно зам.-министърка на икономиката заради изразени в интервю критики към правителственото решение за въвеждане на здравен пропуск. Според анализатор на Асошиейтед прес, редовните появявания на Рюте по телевизията, за да обяснява мерките на правителството за справяне с COVID и да обявява пакети на стойност милиарди евро в помощ на пострадалия бизнес (включително за емблематичните сексуални труженички), го бяха утвърдили като силен и надежден лидер. Той е възприеман като политик, който работи неуморно, за да защити страната си от заразата.

В края на ноември Рюте реагира рязко срещу безредиците, в които прераснаха протестите срещу COVID мерките, и нарече участниците "идиоти". Това беше откровено насилие, прикрито под формата на протест, посочи Рюте. Премиерът заяви, цитиран от Ройтерс, че никога няма да приеме идиоти да прибягват до откровено насилие, само защото са недоволни.

Иначе, от десетилетия Нидерландия е известна със своя политически модел "полдер" (от нидерл. полдер - участъци земя, затворени с диги). Това е традиция, базирана на "прагматично признаване на многообразието" и "сътрудничество въпреки различията". Тази практика превърна правителствените коалиции и големия брой политически партии в Нидерландия в норма.

Неслучайно на последните избори се явиха рекорден брой политически формации -37, което според наблюдатели е "връх на политическия неолиберализъм". А след вота 17 формации имат по 1 депутат в долната камара.

Интересно е, че в някои отношения Нидерландия без притеснения се връща към добре работещи стари практики. Нидерландците използваха машини за гласуване в продължение на около 3 десетилетия, откакто бяха въведени през 70-те години. Но през 2009 г. се върнаха към старомодни червени моливчета и хартиени бюлетини, след като компютърни експерти демонстрираха колко е лесно машините за гласуване да бъдат манипулирани.

По отношение на климатичните промени обаче, Нидерландия трябва да действа без отлагане нетрадиционно и гъвкаво. Миналогодишните юлски наводнения в Европа нанесоха щети за около 400 милиона евро на туристическия град Валкенбург, а южната провинция Лимбург беше сполетяна от най-тежките наводнения от десетки години. При посещението си в Лимбург тогава премиерът Рюте каза кратко и ясно, че случилото се е свързано с глобалното затопляне.

В кабинета "Рюте Четири" за пръв път има министър по въпросите на климата и енергетиката - 34-годишният Роб Йетен. Той съобщи за "внушителната" задача, която правителството си е поставило - до 2050 г. страната да постигне въглероден неутралитет.

Кабинетът планира да изгради две АЕЦ и за 10 години да отпусне 35 милиарда евро за действия срещу затоплянето на климата. Повишаването на температурите е огромна заплаха за Нидерландия, защото една трета от площта й е под морското равнище.

54-годишният Рюте е описван от лидера на опозиционната партия "Зелени леви" Йесе Клавер като "голям политически талант", който няма собствена визия, но умело заимства най-добре приеманите политики на противниците си. Предстои да видим дали той ще успее да продължи "да се носи по течението", както натякват опонентите му, и през август да надмине 12-годишното управление на Рууд Люберс.

Нищо чудно да го постигне - енергично, както досега, и с вродения си политически нюх, и да завърши докрай четвъртия епизод от нидерландската политическа поредица с главен герой Марк Рюте.

 

Валери Зайцев
732 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини