Латвия: Западът трябва да изпрати силно послание към Русия

  • 07 декември 2021 15:51

  • 1668
  • 1
Латвия: Западът трябва да изпрати силно послание към Русия
© Getty (архив)

Западът трябва да изпрати силно послание към Русия, за да попречи на Кремъл да нахлуе в Украйна, включително чрез отстраняване на Русия от системата СУИФТ (SWIFT, Общност за глобална междубанкова финансова телекомуникация и разплащане), въвеждане на санкции срещу тръбопровода "Северен поток 2" и подсилване на източния фланг на НАТО, каза днес латвийският външен министър Едгарс Ринкевич в интервю за Ройтерс, предаде БТА.

"Русия трябва предварително да знае каква е икономическата цена", заяви Ринкевич, който е външен министър от 2011 г., каза, че не е ясно дали Владимир Путин просто се опитва да изпита решимостта на Запада, или Кремъл планира пълномащабна инвазия на Украйна. "Може би трябва да бъде използвана астрологията или някоя друга по-точна наука. Но аз вярвам, че за Русия и президента Путин Украйна е жизнено важна част от визията за велика Русия", каза той.

Според министъра, ако Русия нахлуе в Украйна, Западът трябва да подготви пакет от много силни икономически санкции, включително отстраняване на Русия от международната система за разплащане СУИФТ, използвана от банките в цял свят, и въвеждане на санкции срещу струващия 11 милиарда долара тръбопровод "Северен поток 2".

Ринкевич каза и че НАТО трябва да засили присъствието си в Източна Европа, за да възпира Путин, и че индивидуалните съюзници от НАТО биха могли да предоставят въоръжение на Украйна. "НАТО трябва да засили присъствието си на източния фланг, за да покаже на Русия, че цената на някое военно приключение в Украйна е повече войски, повече отбранителни способности и съществени отбранителни способности в балтийските държави, в Полша, в Румъния, в България", каза той.

През последните години НАТО засили присъствието си в балтийските държави и Източна Европа, стъпка, която предизвика тревога в Кремъл.

Ринкевич каза, че бойните групи в балтийските държави трябва да получат нови попълнения, въздушната отбрана трябва да бъде подсилена, логистистичната сигурност трябва да бъде подобрена и присъствието на САЩ на терен да бъде засилено. "Виждайки какво се случва сега във и около Украйна, трябва и да преразгледаме докъде сме стигнали с отбраната на източния фланг на НАТО, каза той. "Това означава повече способности, които всъщност биха изпратили много силно възпиращо послание на Русия", заключи Ринкевич.

Украйна: Русия струпа над 94 000 войници край границите ни

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1668 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.07 | 20:14

1
какво смешно недоразумение, от какво ще живеят съгражданите ти?

Добави коментар

Водещи новини