Христофор Караджов: За Путин е важно да покаже мускули пред Америка, за Байдън - не чак толкова

  • 07 декември 2021 08:04

  • 3132
  • 3
Христофор Караджов: За Путин е важно да покаже мускули пред Америка, за Байдън - не чак толкова
© Getty images

В САЩ външнополитическите действия нямат същия отзвук във вътрешната политика и дори Байдън да постигне най-големия успех зад граница, това няма да повлияе много на ниския му рейтинг в момента. Това поясни в интервю за БНР Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет и кореспондент на БНР в САЩ.

„Притеснението от инфлацията, икономика, цените на бензина – това са темите, които вълнуват американците.“

По думите му в това отношение двамата президенти се различават и докато за Путин е важно „да покаже мускули пред Америка“, то за Байдън това не е чак толкова важно.

„Твърдостта на Путин към Запада помага да бъде стабилизирана и укрепена неговата власт в Русия. Това е един от основните козове на Путин“, допълни преподавателят.

Байдън ще предупреди Путин за Украйна по време на разговора между двамата

Караджов изрази надежда конфронтацията между Москва и Вашингтон да бъде управляема. Той посочи, че руските войски край границата с Украйна вече са доста разгърнати и по някои оценки са готови за военни действия.

„Доколко това е просто дрънкане на оръжие и потупване по кобурите, е отделен въпрос. Но руснаците са в състояние да употребят военна сила.“

„На човешко ниво двамата не изпитват голяма симпатия един към друг, но все пак са лидери на двете най-големи ядрени държави в света“, отбеляза Караджов в предаването „Преди всички“.

„Не е съвсем ясно какво иска Москва от Украйна. Разговорите да се спре разширяването на НАТО не са съвсем сериозни“, смята Христофор Караджов.

Теодора Александрова
3132 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Диарбекир

2021.12.07 | 09:09

2
Колко щастлив ще е света ако някой ги затрие тези 2 агресивни държави!
Тенев

2021.12.07 | 09:21

3
Ако не са те, ще са Ердоган и Макрон
Еми...

2021.12.07 | 08:27

1
Отново някаква неука бурма на заплата в нечия пропагандна машина ни разказва от майна си райна какво става у нас и у съседите.

Добави коментар

Водещи новини