Джо Байдън обеща САЩ да бъдат за пример в борбата с климатичните промени

  • 01 ноември 2021 20:43

  • 476
  • 0
 Джо Байдън обеща САЩ да бъдат за пример в борбата с климатичните промени
© Getty images

Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в предупреди, че климатичната криза представлява „екзистенциалната заплаха за човешкото съществуване, каквото го познаваме“ и призова другите световни лидери да се ангажират с преход към чиста енергия, докато остават въпроси относно способността на президента на САЩ да изпълни тази визия в собствената му страна, пише британският вестник The Guardian, предаде "Фокус".

Байдън, обръщайки се към аудиторията в рамките на Конференцията на ООН за климата, заяви, че форумът трябва да действа като „начало на десетилетие на амбиции и иновации, за да запазим нашето общо бъдеще“.

Президентът добави: „Срещаме се с погледа на историята. Ще направим ли необходимото? Или ще осъдим бъдещите поколения на страдание?"

Администрацията на Байдън се опитва да потвърди доверието в САЩ след решението на Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата и отричането му от науката за климата. Учените предупредиха, че светът се е отклонил много от пътя, за да избегне катастрофалното изменение на климата, като лидерите на по-бедни, уязвими страни използват преговорите, за да предупредят населението си за задаващ се катаклизъм.
Джо Байдън: Високите цени на енергията подчертават необходимостта от диверсификация

„Ще демонстрираме на света, че Съединените щати не само се завръщаме на масата, но се надяваме, че ще водим със силата на нашия пример. Знам, че не е така, поради което моята администрация работи извънредно, за да покаже, че нашият ангажимент за климата е действие, а не думи.

„В момента не успяваме, но нямаме време да се отдръпнем, да седнем на оградата или да спорим помежду си“, продължи президентът. „Това е предизвикателството на нашия колективен живот, екзистенциална заплаха за човешкото съществуване, каквото го познаваме и всеки ден, в който отлагаме, цената на бездействието се увеличава.
 

Байдън каза, че богатите, големи замърсители като САЩ имат „огромна отговорност“ да помогнат на по-малките страни, които се борят да се справят с нарастващите наводнения, пожари и горещи вълни, предизвикани от глобалното затопляне.

На съпътстващо събитие Байдън също ефективно се извини за своя предшественик. „Предполагам, че не трябва да се извинявам, но се извинявам за факта, че Съединените щати – последната администрация – се оттеглиха от Парижките споразумения и ни поставиха някак най-отзад“, каза Байдън.

Байдън е атакуван заради нежеланието на администрацията му да намали драстично сондажите за нефт и газ в САЩ. Думите на президента за „лидерство в областта на климата“ противоречат на ежедневните страдания на общностите на „фронтовата линия“ на производството на газ и петрол в САЩ, твърдят активисти. През първите шест месеца на администрацията на Байдън бяха разрешени около 2500 нови разрешителни за нефт и газ - цифра, за която администрацията на Тръмп се нуждаеше от година, за да достигне.

Теодора Александрова
476 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини