ООН призна достъпа до чиста околна среда за човешко право

  • 08 октомври 2021 19:39

  • 443
  • 1
ООН призна достъпа до чиста околна среда за човешко право
© pixabay

Съветът на ООН по правата на човека призна днес достъпа до чиста и здравословна околна среда за основно човешко право, съобщи БТА.

Агенцията отбелязва, че така съветът официално се е присъединил към глобалната борба срещу климатичните промени. Гласуването на предложението премина лесно, въпреки критики от някои държави, по-конкретно САЩ и Великобритания.

Евродепутатите искат по-строги правила за потребление и рециклиране в ЕС

Резолюцията, която е била обсъдена за първи път още през 90-те години на миналия век, не е правно обвързваща, но потенциално може да има роля при определянето на световните стандарти. Адвокати, занимаващи се с климатично право, казаха, че тя може да им помогне да подсилят аргументацията си по дела, свързани с околната среда и човешките права. Резолюцията, предложена от Коста Рика, Малдивите, Мароко, Словения и Швейцария, беше одобрена с 43 гласа "за" и 4 "въздържал се" - Русия, Индия, Китай и Япония. Това предизвика рядък изблик на аплодисменти в съвета.

Великобритания, която беше сред критиците на резолюцията по време на преговорите, изненадващо гласува в нейна подкрепа в последния момент. САЩ, които изразиха възражения срещу предложението, сега не са член на 47-членния съвет, базиран в Женева.

Посланичката на Коста Рика Каталина Девандас Агилар каза, че решението ще "изпрати мощно съобщение към общностите по целия свят, които страдат от бедствия заради климата, че не са сами". Критици изразиха различни възражения, например, че съветът не е подходящ форум за предложението, и споменаха за правни проблеми.

Защитници на околната среда от своя страна заявиха, че неодобрителната позиция, която беше възприела Великобритания, подкопаваше обещанията, които тя даде преди световната климатична конференция, на която ще бъде домакин в Глазгоу следващия месец. Джон Нокс, бивш специален докладчик на ООН за човешките права и околната среда, каза преди гласуването, че тези, които критикуват резолюцията, са "от грешната страна на историята".

Според изчисления на Световната здравна организация около 13,7 милиона смъртни случаи годишно, което е 24,3 процента от всички в света, се дължат на рискове, свързани с околната среда, като замърсяването на въздуха и излагането на химикали. Очаква се, че днес отделно ще се гласува предложение от Маршаловите острови за създаване на нов специален докладчик по климатичните промени.

Мая Йорданова
443 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.08 | 20:14

1
Другите подобни права са правото на носене на маска, правото на идентификация, правото на кyр в гъза, правото на данъци и те това

Добави коментар

Водещи новини