Адвокатът на Кристалина Георгиева проговори

  • 08 октомври 2021 07:17

  • 3620
  • 3
Адвокатът на Кристалина Георгиева проговори
© Getty Images/Guliver (архив)

Юристите, проучвали твърденията за фалшифициране на данни срещу управляващия директор на МВФ Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, са нарушили правилата на Световната банка, които се отнасят за служителите й, като не са я уведомили, че е била обект на разследването и не са й дали възможност да отговори на направените от тях констатации, каза адвокатът на Георгиева, цитиран от Ройтерс.

В писмо до изпълнителния съвет на МВФ, разпространено вчера, адвокат Лани Брюър от фирмата "Ковингтън&Бърлинг" поиска от директорите да вземат предвид "фундаментални процесуални и материалноправни грешки" във връзка с доклада на адвокатската фирма УилмърХейл. Тя е била наета от борда на Световната банка за разследване на нередности в данните за класацията "Да правиш бизнес" на държави според бизнес климата им.

Кристалина Георгиева заяви, че е била подведена от адвокатската фирма

В доклада на кантората УимлърХейл се твърди, че докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка през 2017 г., Георгиева е оказала "неправомерен натиск" върху служители да направят промени в данните, които да изведат по-напред позицията на Китай, в момент, когато банката търсела подкрепа от Пекин за голямо увеличаване на капитала.
Георгиева отрече обвиненията.

Новите твърдения на адвокат Брюър, бивш служител на американското министерство на правосъдието и специален съветник на бившия президент Бил Клинтън по време на процеса за импийчмънт срещу него през 1999 г., бяха направени в момент, когато Георгиева се опитва да убеди борда на МВФ да я подкрепи, посочва Ройтерс.

Тази седмица бордът интервюира и Георгиева, и УилмърХейл и по-късно днес ще обсъди въпроса отново.

Радина Лазарова
3620 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
????

2021.10.08 | 09:10

3
Какво има да ГОВОРИ ?!?!?!
Корумпирана банда

2021.10.08 | 08:49

2
Нещата отиват към оставка по "лични причини". Не за друго, а за да се покрие степента на корупция на служителите като Ста.линка в разните там световни банки и международни фондове.

2021.10.08 | 08:07

1
Не казва, че е невинна. Само обяснява как са събрали доказателства за вината ѝ без да я информират. Червените където и да отидат, зaдникa им пак червен.

Добави коментар

Водещи новини