Климатичните промени може да накарат 200 милиона души по света да мигрират от едно на друго място

  • 13 септември 2021 18:18

  • 4151
  • 0
Климатичните промени може да накарат 200 милиона души по света да мигрират от едно на друго място
© Getty images

Климатичните промени може да принудят над 200 милиона души по света да напуснат домовете си в идните три десетилетия и да доведат до създаването на горещи миграционни точки. Това може да бъде избегнато, ако се предприемат спешни действия за намаляване на парниковите емисии в глобален план и за намаляване на различията в устойчивото развитие на страните по света, се казва в доклад на Световната банка, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 429

В документа се проучва как въздействието на бавно настъпващите климатични промени като недостиг на вода, намаляване на добива от посевите и покачването на морското равнище могат да станат причина за появата на милиони климатични мигранти до 2050 г.

Нов мигрантски керван тръгна към САЩ от Южно Мексико

В доклада са представени различни сценарии в тази насока. Най-песимистичният включва високо ниво на парникови емисии и неравномерно устойчиво развитие на страните по света. При него 216 милиона души може да са принудени да напуснат родните си страни в няколко региона - Латинска Америка; Северна Америка; Субсахарска Африка; Източна Европа и Централна Азия; Южна Азия, а също Източна Азия и Тихия океан.

При най-позитивния сценарий, при който има ниски нива на емисии и приобщаващо, устойчиво развитие, броят на мигрантите може да бъде с 80 процента по-малък, но пак ще се изразява в преселване на 44 милиона души.

В доклада се предупреждава, че горещи миграционни точки могат да се появят през идното десетилетие и броят им да се увеличи до 2050 г. Документът препоръчва на властите да планират действия както в районите, които милиони хора ще бъдат принудени да напуснат заради климатичните промени, така и в районите, където тези хора ще се преселят, превръщайки ги в горещи миграционни точки.

Сред препоръчаните действия е постигане на нулеви нетни емисии до средата на века, при което би могла да се изпълни целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий. Препоръките включват и инвестиране в "зелени и устойчиви" решения за развитие в съответствие със споразумението за климата от Париж.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 429
Мая Йорданова
4151 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини