Обезлесяването води до промени при насекомите

  • 16 август 2021 19:18

  • 484
  • 0
Обезлесяването води до промени при насекомите
© Pixabay

Обезлесяването може да предизвика бързи еволюционни промени при насекомите, съобщи електронното издание Сайънс алърт, като цитира данни от новозеландско проучване, предава БТА.

Традиционни за Нова Зеландия насекоми са изгубили умението си да летят заради изсичането на горите в Новозеландските Алпи от местните хора.

Учените казват, че човешката дейност за 750 години толкова много е променила природния пейзаж на новозеландския Южен остров, че това е довело до бързи еволюционни промени при някои видове.

Те дават за пример с типичния за страната вид Zelandoperla fenestrata на насекомото каменарка (известно също и като перла). То има два различни фенотипа: единият е с крила и може да лети, а другият е със закърнели крила или изобщо няма такива, като за придвижването си разчита на вятъра.

Безкрилите каменарки се срещат на голяма надморска височина, където няма много дървета, а вятърът е много силен. Насекомите от този вид, които могат да летят, обитават алпийските гори на доста по-малка надморска височина.

Новозеландските учени установяват, че и каменарките с крила са загубили умението си да летят в районите, където са изсечени горите.

Изследователите са на мнение, че обезлесяването в резултат на човешката дейност косвено е лишило Zelandoperla fenestrata от умението им да летят и от еволюционна гледна точка това е станало за много кратък период от време.

Проучването е публикувано в специализираното издание "Байолъджи летърс".

Борислава Борисова
484 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини