Въздействието на замърсяването с пластмаса може да е необратимо

  • 02 юли 2021 13:52

  • 509
  • 2
Въздействието на замърсяването с пластмаса може да е необратимо
© pixabay

Глобалното замърсяване с пластмаса се насочва към "необратима критична точка", предаде ДПА, позовавайки се на международно проучване, публикувано в сп. "Сайънс".

Въпреки глобалната тревога, предизвикана от шокиращи изображения на реки и морета, затрупани с пластмасови отпадъци, проблемът вече може да е "непоправим", предупреждават авторите на изследването, съобщава БТА. Според тях "нивата на пластмасовите емисии в световен мащаб могат да предизвикат ефекти, които ще бъдат необратими".

Водещият автор Матю Маклауд от университета на Стокхолм, Швеция, отбелязва, че пластмасата "изтича навсякъде в околната среда", включително в страни "с добра инфраструктура за обработка на отпадъците".

Дори и в този случай пред рециклирането стоят "много ограничения", според съавтора Майн Текман от института "Алфред Вегенер" в Германия, тъй като богатите страни изпращат боклук "в страни с по-ограничени възможности за справяне с проблема".

Правителствата на Малайзия и Филипините са сред онези, които през последните години разгневени върнаха кораби с боклук, изпратени от страни като Канада и Южна Корея.

По думите на Текман производството на "необработена пластмаса" трябва да бъде ограничено и износът на отпадъци да бъде забранен, освен ако дестинацията не разполага с по-добри съоръжения за рециклиране от източника.

До 46 милиона метрични тона пластмаси се изхвърлят на сушата и в реките и моретата всяка година. Този "порой" може да се удвои до средата на десетилетието и да влоши проблема с атмосферните влияния, когато пластмасовите отпадъци се разграждат до малки частици, които замърсяват хранителна верига.

Борислава Борисова
509 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.07.02 | 18:31

2
Нищо не стана ясно от тази статия.
.

2021.07.02 | 14:30

1
Много граници са преминати необратимо. Този свят трябва да бъде изгорен и след милион години да започне живот отново на чисто!

Добави коментар

Водещи новини