Руска медия: Световната общност не успява да помири Израел и Палестина

  • 17 май 2021 09:10

  • 470
  • 7
Руска медия:  Световната общност не успява да помири Израел и Палестина
© Getty images (архив)

Световната общност не успява да помири Израел и Палестина, констатира руският в. "Комерсант" под заглавие "Война до последната ракета".

Над 200 души загинаха за седмица бойни действия между Израел и палестинските групировки в ивицата Газа. За спиране на огъня все още не става и дума. Израел чака Хамас да свърши ракетите, но според медиите бойците му разполагат с доста засега. Но рано или късно запасите им ще привършат и Хамас, както обикновено, ще склони на преговори с посредничеството на Египет. Тогава въпросът ще е колко ще изтрае статуквото, ако страните все пак се споразумеят, пише всекидневникът.

"В израелско-палестинското противопоставяне се включват все повече хора от различни страни", посочва "Росийская газета" по повод антиизраелските демонстрации в редица държави. "Има и акции на солидарност с израелците, но те са по-малко", уточнява московският официоз.

Най-малко 40 палестинци са убити при израелските удари по град Газа днес

"Русия традиционно е посредник в този конфликт и от гласа ѝ зависят много неща", заявява зам.-председателят на горната камара на руския парламент Константин Косачов, цитиран в материала, според когото Москва полага дипломатически усилия на всички равнища, за да бъде спряна ескалацията. Експертът Яков Миркин пък разглежда сложната икономика на Западния бряг и Газа, демографските въпроси и проблемите на свръхактивната, готова за бунт палестинска младеж, обяснявайки от какво е направена експлозивната смес в региона.

"Палестинско-израелският конфликт скара американците - по-рано обществото в САЩ подкрепяше еврейската държава, но сега мнозина застават на страната на арабите. Това проличава особено в младежките социални мрежи и в лагера на леволибералните демократи", отбелязва "Известия".

"Бившият съветски човек е отраснал с аксиомата, че палестинският народ води справедлива борба срещу израелската военщина. Но тридесетте години, откакто Русия води собствена война с ислямския тероризъм, силно девалвираха тази аксиома", пише "Комсомолская правда".

"Палестинските брадати борци, пускащи ракети срещу израелски градове, не се отличават много от брадатите борци, взривявали московското метро и жилищни сгради във Волгодонск", обяснява вестникът, напомняйки атентати на чеченски и дагестански екстремисти.

"Иран обеща да се притече на помощ на палестинските групировки, пораждайки опасения, че може да спрат виенските преговори за възстановяване на ядрената сделка с Техеран. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обаче изрази убеденост, че диалогът във Виена ще продължи", пише "Независимая газета".

Израелски удари разрушиха частично голяма сграда в ивицата Газа, Израел въвежда нощен полицейски час в град Лод

"Щом става дума за някаква злонамерена дейност, в която може би се включва или не Иран, това само подчертава колко е важно да се направи всичко възможно, за да се гарантира, че Иран никога няма да получи ядрени оръжия. Тъй че преговорите във Виена продължават", цитира изданието коментар на Блинкън.

"Новая газета" помества разкази от първо лице за живота на рускоезичните хора в Израел под постоянния ракетен обстрел.

"Рускоезичните евреи в Израел са много, всяка година там пристигат евреи от Русия и други бивши съветски републики. Но докато всеки израелец знае от детинство що е то бомбоубежище, за рускоезичните това е реалност, с която тепърва трябва да свикнат", се казва в статията.

В старите израелски къщи може и да няма бомбоубежище, но в много райони има големи помещения с тоалетни, климатици, хладилници. Понякога ги зареждат предварително с вода. Възрастните хора и онези, които трудно биха стигнали бързо до укритие, могат да пренощуват в такива убежища, проследявайки кога се включват сирените чрез специална функция на приложението "Телеграм".

"Местните хора смятат, че колкото по на север живееш, толкова си на по-сигурно място. Когато има обстрели, мнозина се местят при роднини или приятели в Натания или Хайфа. В Израел има цяла система - хората канят да им гостуват жители на градове, по-близки до ивицата Газа, като Ашкелон, Ашдод и Сдерот, за да може временно да ги напуснат. Понякога обаче сирените ги заварват на път", разказва "Новая газета".

 

470 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Kimberlypsjma

2021.05.18 | 17:25

7
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Emilyjeava

2021.05.18 | 02:55

6
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Katekwbia

2021.05.18 | 00:02

5
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Nikkihkhwa

2021.05.17 | 17:23

4
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Elizabethzcnja

2021.05.17 | 12:47

3
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Jenniferaybua

2021.05.17 | 10:59

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

2021.05.17 | 10:01

1
Палестинците са били там хилядолетия преди да дойдат евреите в тези земи, дори това го пише в еврейската религия" уж тогава Господ ги насочва към тези земи за да ги отърве от Фараона. Израел е създадена държава на палестинска земя през 1948 и 1/4 от палестинския народ бяха избити от евреите, 2/4 изгонени по света и 1/4 останаха в отделни окупирани автономи!!

Добави коментар

Водещи новини