Климатичното затопляне е започнало да руши най-древната скална живопис на планетата

  • 14 май 2021 14:17

  • 325
  • 4
Климатичното затопляне е започнало да руши най-древната скална живопис на планетата
© pixabay

Австралийски и индонезийски археолози са установили, че най-древните образци на скална живопис, открити на индонезийския остров Сулавеси, са започнали бързо да се рушат заради климатичното затопляне, пише сп."Сайънтифик рипортс".

"Установихме, че този процес е ускорил отлагането на соли на повърхността на 11 рисунки в различни участъци на пещерата край гр. Марос. Те се отчупват и по този начин се руши скалната живопис", написаха изследователите, предава БТА.

Преди седем години група археолози, водени от проф. Адам Брум от австралийския университет "Грифит" се натъкна на най-древните скални рисунки в пещерния комплекс Марос- Пангкеп, разположен в южната част на остров Сулавеси.

Някои от тези изображения с животни бяха открити още в средата на миналия век, но до изследването на австралийските археолози никой не знаеше, че тяхната възраст не е 10 хиляди години, както се считаше по-рано, а 40-45 хиляди години. Това ги направи най-древните рисунки не само в Азия, но и в целия свят.

Откриването на това изкуство по думите на Брум, подтикнало екипа му да продължи изследванията с проучването на други пещери на остров Сулавеси. Успоредно с това учените следили състоянието и на вече откритите образци, сътворени от древните художници.

Тези наблюдения констатирали, че климатичните промени рязко се отразяват на неолитното изкуство по тези места. Фрагменти от няколко рисунки се отчупили и паднали на пода на пещерата.

Специалистите подробно ги проучили и установили, че на повърхността на варовиковите стени на пещерата се оформя тънък пласт от солни частици.

Те попадат там при изпаряването на водата от съседните оризови плантации и от заблатените участъци на местността.

Тези солни отлагания постепенно се натрупват и повреждат минералната емулсия, защитавала през хилядолетията рисунките от контакта им с водата. Солта отчупва от стените фрагменти с ценните изображения. Този процес през последните години значително се е ускорил. Заради климатичните промени са се увеличили както интензивността на дъждовете в региона, така и периодите на засушаване.

Novini.bg
325 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
XXX

2021.05.16 | 16:37

4
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ
Jessicalrdaa

2021.05.16 | 16:35

3
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Katiekvkca

2021.05.16 | 11:49

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Colleenfsisa

2021.05.16 | 02:40

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Водещи новини