Китай изрази недоумение от СЗО

  • 31 март 2021 13:04

  • 984
  • 1
Китай изрази недоумение от СЗО
© Getty (архив)

Китай изрази недоумение от изказване на шефа на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, който поиска да продължи да се разследва хипотезата, че новият коронавирус е бил изпуснат от китайска лаборатория, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

На въпрос на пресконференция ръководителят на екипа от китайски учени, които участваха в изготвянето на доклада за произхода на новия коронавирус съвместно с експертите на СЗО Лян Ваннян изрази недоумение от изказването на Тедрос Аданом Гебрейесус. "Не разбирам неговото виждане за нещата, защото тази област ни касае нас, учените", каза той.

Шефът на СЗО: Да се разследва дали коронавирусът не е изпуснат от лаборатория

Лян Ваннян не коментира искането на шефа на СЗО нова анкетна мисия да посети Китай, а единствено увери, че китайските учени ще продължат да работят с чуждестранните си колеги.

В публикувания си тази седмица доклад експертите на СЗО заявяват, че версията за изпускане на новия коронавирус от лаборатория е "изключително слабо вероятна".

На въпрос на друга пресконференция говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин повтори тази част на доклада. Тя също така призова международната общност да разследва и други райони на света, а не само Китай.

Лян Ваннян подчерта, че китайските и международните учени са имали достъп до едни и същи данни по време на разследването си и че твърденията за липса на достъп на експертите на СЗО са неверни. Той заяви, че китайската част от разследването е приключила и че сега светът трябва да търси потенциални ранни случаи на COVID-19 извън Китай в следващата фаза на разследването си за произхода на пандемията.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
984 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Mandia18

2021.04.10 | 03:53

1
­­­В­­и­­ж­т­е­­­ ­м­­о­­­я­т­а­ ­­т­и­й­н­­­ ­­п­­у­­­т­­к­­а­­ ­­-­ ­­W­W­­W­­­.­­B­G­­1­7­­.­­C­L­U­­B­­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини