Медии коментират ситуацията в Сирия

15 март 2021 09:15

Медии коментират ситуацията в Сирия
© Getty (архив)
1517 2

Днес се навършват 10 години от началото на войната в Сирия, пише руският печат. Според оценки на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), цитирани в "Известия", 13,4 милиона от общо 18-те милиона жители на страната имат нужда от хуманитарна помощ, а 36 на сто са останали без подслон. Над 5,6 милиона души са напуснали Сирия от 2011 г. насам, а 6,6 милиона са станали вътрешни бежанци, сочат данни на ООН.

"2020 г. бе сред най-трудните години за Сирия заради санкциите на Запада, сриването на националната валута и кризата в съседен Ливан", изтъква пред "Известия" шефът на сирийската мисия на МКЧК Филип Шпери. Сирийците обаче хранят големи надежди за 2021 г., свързани по-специално с президентските избори, насрочени за май-юни, посочва вестникът, получил в парламента на страната уверения, че вотът ще бъде прозрачен и ще бъдат поканени международни наблюдатели.

"Дамаск контролира днес по-голямата част от сирийската територия. Подкрепяни от САЩ кюрдски групировки държат обаче една трета от страната - целия ляв бряг на река Ефрат с местните богати петролни находища. Огнище на съпротива остава провинция Идлиб, патрулирана съвместно от Русия и Турция. Там и е районът Африн, където от 2018 г. действат протурски сили", се казва в статията.

"Ние разчитаме до края на годината да възстанови членството си в Арабската лига", заявява за "Известия" председателят на външнополитическата комисия в сирийския парламент Бутрус ал Маржан. "Основното условие е членките на обединението да признаят сирийския суверенитет върху цялата територия на страната, включително Идлиб, североизточните региони и района на град Африн", казва той.

"Редица терористични организации разглеждат днешната годишнина като повод за нови провокации", пише изданието. Според негови източници в северните сирийски райони, контролирани от протурски въоръжени групировки, расте броят на престъпленията срещу местното население, най-вече отвличания за откуп и убийства, за да се вземат органи за трансплантация. Само през декември 2020 г. са изчезнали около 250 души.

"Десет години след началото на конфликта ситуацията в Сирия катастрофално се влошава. Населението е на ръба на глада и мизерията", отбелязва "Комерсант".

Генералният директор на МКЧК Робърт Мардини разказва пред всекидневника за хуманитарните последици от войната и надеждите на хората в Сирия. "Мнозина изгубиха абсолютно всичко през това десетилетие, изгубено за цялата страна. Хората имат нужда от храна, медикаменти, но и от психологическа помощ - още не са се отърсили от войната. Особено е необходимо образование за децата им, а много училища са разрушени", подчертава той.

"Мнозина бежанци искат да се върнат и да заживеят нормален живот, но някои неща ги възпират. Решаващ фактор е сигурността. Затова е много важно всички страни в конфликта и международната общност да постигнат траен мир и върховенство на закона в Сирия", заявява Мардини.

"Сирийците живеят в ужасяващи условия, 90 на сто - под чертата на бедност, тоест с по-малко от 1,25 долара дневно. Близо 12,4 милиона души - 60 процента от населението, са в критично положение от гледна точка на продоволствената сигурност. Половината здравни учреждения не работят, 2 милиона деца не ходят на училище. Почти всеки втори анкетиран от МКЧК (47 на сто) е изгубил близък роднина или приятел по време на войната. Един от родителите на всеки шести е бил убит или тежко ранен. Над половината са изгубили връзка с близките си. Около 50 процента са останали без доходи. Повече от половината млади хора са прекъснали образованието си, над половината са в депресия, всеки пети е бил принуден да отложи предстояща сватба. Всичко това показва човешката цена на конфликта", добавя генералният директор на МКЧК.

От началото на военната операция на Русия в Сирия, където Москва подкрепи правителството на президента Башар Асад - от 2015 г., в страната са загинали най-малко 120 руски граждани. Министерството на отбраната и местните власти невинаги посочваха имената на убитите, се казва в материал на медийната група "РБК", описващ гибелта на десетки от тях при нападения срещу руските сили, експлозии на взривни устройства и сваляне на руски военни самолети.

"Орион" удари терористи в Сирия

Лондонската полиция започна предварително разследване срещу Асма Асад, съпругата на сирийския президент, пише онлайн изданието "Медуза", като се позовава на британските вестници "Индипендънт" и "Сънди таймс". Причината е сигнал от адвокатското сдружение "Герника 37". Юристите са изпратили в антитерористичния отдел на полицията документи, потвърждаващи според тях, че Асма Асад като президентска съпруга и влиятелна личност в Сирия, е подстрекавала към тероризъм. Полицията ще проучи документите и ще реши дали да продължи разследването срещу нея на друго равнище, уточнява руският електронен вестник.

Родена и живяла в Лондон, преди да се омъжи, Асма Асад има двойно гражданство - на Сирия и Великобритания. Ако бъде призната за виновна в подстрекателство към тероризъм, тя може да бъде лишена от британското си гражданство. Но адвокатите от "Герника 37" подчертават, че техен приоритет е Асма Асад да бъде съдена според британските закони, а не само да й отнемат паспорта, допълва "Медуза".

 

1517 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Brittanya16

2021.04.10 | 03:55

2
­­­В­­­и­­­ж­т­­­е­ ­м­о­­­я­­­т­а­ ­­т­­­и­­­й­н­­­ ­­­п­­­у­­т­­­к­­­а­­ ­­­-­­ ­­W­­­W­­­W­­.­B­­­G­­­1­7­­­.­­­C­­­L­U­­­B­
който

2021.03.15 | 10:47

1
който се опъва на хамериканската демокрация това го чака. интереснотото е, че сащ мното искат да наложат тяхната демокрация в сирия, ирак и либия, а някак си нямат проблем с демокрацията в персийските монархии.

Добави коментар

Водещи новини