Вражда във върховете на шотландската политика помрачава усилията за независимост

24 февруари 2021 15:33

Вражда във върховете на шотландската политика помрачава усилията за независимост
© Getty (архив)
284 1

Политиците Алекс Салмънд и Никола Стърджън заедно превърнаха стремежа за независимост на Шотландия от начинание с малка вероятност за успех в нещо, което е твърде възможно да се осъществи, коментира АП.

Но сега бившият лидер на Шотландия и неговата приемничка като първи министър се намират във вражда, която разкъсва тяхната Шотландска национална партия (ШНП), въпреки че нейната цел за независима Шотландия извън Обединеното кралство е по-близо отвсякога.

Двамата някогашни съюзници си отправят взаимни обвинения от месеци за това кой какво и кога е знаел за твърденията срещу Салмънд, който беше съден и оправдан миналата година по обвинения в сексуално посегателство.

Предвидено беше Салмънд да разкаже днес своята версия на историята пред комисия на шотландския парламент, която разследва как правителството в Единбург е подходило към твърденията. Той твърди, че обвиненията в сексуално посегателство, отправени за първи път през 2018 г., са били част от лов на вещици, и спечели гражданско дело, когато върховният граждански съд на Шотландия постанови през 2019 г., че начинът, по който шотландското правителство е подходило към въпроса, е бил незаконен.

Но вчера Салмънд отмени своето явяване, след като писмената му свидетелска декларация беше махната от уебсайта на шотландския парламент. Той беше отказал да свидетелства, ако тя не бъде направена обществено достояние. Тя беше свалена, след като националната прокуратура изрази опасение от възможно неуважение към съда, а по-късно беше отчасти отново публикувана с някои редакции.

Салмънд обвинява хора от Шотландската национална партия и шотландското правителство в "злонамерени и съгласувани усилия" с цел да бъде изваден от строя и да се навреди на репутацията му. Той също така обвинява Стърджън, че е излъгала за свои срещи с него и е нарушила кодекса за поведение на министрите от правителството. Ако това се окаже вярно, тя би трябвало да подаде оставка.

Алекс Салмънд

Стърджън, която се предвижда да свидетелства пред разследващата комисия другата седмица, обвини своя предшественик, че отправя "безумни твърдения" за заговор срещу него.

"Време е намеците и твърденията да бъдат заменени с действителни доказателства", каза тя и допълни: Няма доказателства, защото не е имало заговор.

Случаят разкрива остър разрив между двама бивши съюзници, които доминират в шотландската политика от поколение.

Салмънд, който ръководеше ШНП две десетилетия и беше премиер а Шотландия между 2007 и 2014 г., изгради сепаратистката партия като водеща политическа сила и изведе страната на прага на независимост, провеждайки референдум през 2014 г.

Той се оттегли като първи министър, след като лагерът на поддръжниците на "оставането" спечели, а мястото му беше заето от Стърджън - негова приятелка и заместничка.

Никола Стърджън

През 2019 г. Салмънд беше обвинен в сексуално посегателство и опит за изнасилване след твърдения на девет жени, работили с него като първи министър и за партията. Салмънд определи обвиненията като "нарочни измислици с политическа цел" и беше оправдан след процес през март 2020 г.

ШНП става все по-разделена между поддръжниците на Салмънд, които искат нов референдум за независимост, каквото и да стане, и привържениците на по-предпазливата Стърджън. Стърджън и нейните съюзници също така критикуват усилията на Салмънд да остане в общественото полезрение, особено неговото ток шоу по финансираната от Кремъл англоезична телевизия Ар Ти.

Междувременно популярността на Стърджън се подсилва от отговора ѝ на пандемията от коронавирус. Нейният спокоен, премерен стил при редовните медийни брифинги се различава от непостоянните послания и честите промени в политиката на британския министър-председател Борис Джонсън, който е непопулярен в Шотландия.

Кризата се изостря от напрегнатата политическа атмосфера в Шотландия - малка страна с 5,5-милионно население. Сред личностите от Шотландската национална партия, обвинени от Салмънд в заговор срещу него, е главният изпълнителен директор Питър Мърел - съпругът на Стърджън. Враждата заплашва да провали партията, която има силна подкрепа според социологическите проучвания и е все по-уверена, че може да постигне своята отдавнашна цел да изведе Шотландия от Обединеното кралство.

Референдумът в Шотландия през 2014 г. беше определен тогава като решение, което се взема веднъж на едно поколение. Но ШНП казва, че Брекзит коренно е променил ситуацията, изваждайки Шотландия от Европейския съюз, въпреки че мнозинството от шотландските избиратели, участвали в британския референдум за членството в ЕС през 2016 г., гласуваха за оставане в ЕС. Великобритания като цяло гласува с малка разлика в полза на напускане на общността.

През май се предвижда да има избори за шотландския парламент, а ШНП има сериозна преднина в социологическите проучвания.

Стърджън казва, че ако спечели мнозинство, ще се стреми към нов референдум за независимост и ще води битка срещу Джонсън в съдилищата, ако британското правителство откаже да се съгласи.

Може ли Шотландия да проведе нов референдум за независимост?

Преподавателят по политика в Стратклайдския университет Джон Къртис каза, че преминаващата през обрати сага между Салмънд и Стърджън засега не изглежда да е оказала значително влияние върху общественото мнение преди изборите, които са засенчени от въздействието на Брекзит и пандемията от коронавирус.

"Хората не биха прочели тези подробни документи", каза той. "Те знаят, че Алекс мисли, че някой е заговорничел срещу него, а Никола отрича това", каза той

"Тези избори идват на фона на най-важното обществено-политическо решение, което Великобритания е вземала поне от 1973 г., и най-тежката пандемия от век", каза Къртис и добави: Така че сега има голямо съревнование за вниманието на хората.

284 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Samanthaa20

2021.04.10 | 03:57

92785
­­­В­­­и­ж­­­т­е­­­ ­­м­о­я­­­т­­а­ ­­­т­и­й­­­н­­­ ­­п­у­­т­к­­а­ ­­­-­­ ­­­W­­W­­­W­­­.­B­­G­­1­7­­.­C­L­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини