В Русия се питат: Какви ще бъдат отношенията ни с ЕС?

24 февруари 2021 09:00

В Русия се питат: Какви ще бъдат отношенията ни с ЕС?
© Getty (архив)
150 1

Европейският съюз планира нови санкции срещу Русия заради ситуацията около опозиционера Алексей Навални с оглед да премине към нов модел в отношенията с Москва.
Така общността принуждава Русия да осъществи ултиматума на външния министър Сергей Лавров, заявил, че в случай на нови санкции федерацията е готова да скъса отношенията с ЕС, пише наблюдателят Геворг Мирзаян във "Взгляд".

Брюксел не се отказва от менторския тон в разговора с Кремъл, нито от виждането за Русия като за "недостоен партньор". Това накара европейските външни министри да предложат модел, далечен от принципите за съвместно съществуване, посочва Мирзаян. И цитира шефа на европейската дипломация Жозеп Борел, обяснил, че този модел "се гради върху три действия. Противодействие, когато Русия нарушава човешките права. Възпиране, когато например има дезинформация и кибератаки. Включване в диалог там, където имаме интереси".

Тристепенната формула поражда множество въпроси, подчертава коментаторът. Според него "противодействието" например е несъвместимо със "зачитането на суверенитета, базово за всяка система на съвместно съществуване". "Как може да бъде възпирана Русия в отговор на кибератаки, щом дори не е доказано, че кибератаките са дело на Русия?", четем в статията. Дали ЕС искрено смята, че Москва се кани да води с Европа диалог "по въпроси от общ интерес" на фона на европейската политика за възпиране и намеса във вътрешните работи на Русия, пита авторът на "Взгляд".

"Предполага се в поредния черен списък на ЕС да бъдат включени имената на руски силови шефове, но санкциите изглеждат по-скоро символични. Никой европейски политик не пожела да наложи що-годе сериозни санкции спрямо руския финансов или енергиен сектор", отбелязва в "Известия" политологът Андрей Кортунов.

Кого ще засегнат новите санкции на ЕС?

Арсеналът от сравнително необременителни за Брюксел антируски санкции на практика е изчерпан. Сега ЕС трябва или да започне тотална икономическа война срещу Кремъл - като тази на Доналд Тръмп срещу Иран или Северна Корея, или да се откаже от санкционния механизъм в полза на по-ефикасни инструменти за въздействие върху руското ръководство. Но в днешните условия първият вариант е твърде голям разкош за ЕС, заплашвайки с открито разцепление между европейските "ястреби" и привържениците на диалог с Москва. А вторият би изисквал политическа воля и стратегическа визия, каквито малцина имат днес в ЕС, разсъждава експертът. Според него в близко бъдеще общността няма как принципно да втвърди или смекчи санкциите срещу Русия и "много, много неща ще зависят от ответния ход на Москва".

Ако руската дипломация не тръгне към ескалация, а продължи упорито да търси допирни точки с ЕС, без да чака бързи и радикални промени в Европа в полза на Москва, освен неизбежните разочарования може би я чакат и приятни изненади. От януари председател на ЕС е Португалия, като цяло благожелателно настроена към Русия и проявила вече интерес към дискусии за бъдещо руско-европейско сътрудничество.

"При всяко положение, ако възстановяването на отношенията между Русия и Запада по принцип е възможно, то ще започне именно от ЕС, а не от САЩ. Антируският консенсус във Вашингтон за жалост е твърде здрав и едва ли ще изчезне в близките години. Европа е друго нещо, там по-добре познават Русия и по-добре я разбират. В Европа го няма американското високомерие и Москва ще открие там много повече заинтересовани събеседници", смята политологът.

"Санкциите срещу високопоставени представители на руското ръководство означават отказ от политически диалог", изтъква в "Росийская газета" аналитикът Фьодор Лукянов. "Едва ли някой в Брюксел е достатъчно наивен, за да смята, че заради тях Кремъл ще смени своя курс, особено във вътрешната руска политика. Следователно налагането на мерките, наречени от ЕС "санкции срещу Русия", представлява ясно декларирано нежелание взаимодействието да продължи в сегашния си вид", посочи още той.

"Това е изцяло в унисон и със стремежите на Москва - между нея и Брюксел всъщност цари хармония. И двете страни са наясно, че предишният тип отношения, обвързан с дадени политически условия, се е изчерпал. Русия го казва открито, ЕС - не. Но с действията си Брюксел работи в същата насока", пише коментаторът.

"Ситуацията ще се опрости, значи ще стане по-продуктивна", прогнозира той. Днес всяка държава или обединение гледа най-напред да си гарантира стабилност и възможности за развитие. Естествено ще използва и занапред политически лостове, за да укрепи позициите си в световната конкуренция. Но поради сложните взаимовръзки конкуренцията подразбира и сътрудничество там, където е изгодно и необходимо. И колкото са по-малко политическите и идеологическите условности, способни да намалят гъвкавостта на страните, толкова е по-вероятно конкуренцията да доведе до успех.

Като цялостна структура ЕС е по-зависим от условностите, отколкото една суверенна държава. Ценностният, идеологическият компонент споява допълнително общността - но щом се разбра, че Европейската комисия не успява да я осигури с ваксини срещу COVID-19, страните си направиха изводи. И се оказа, че "идеологическата съставка" - произходът на препарата, не е толкова важна. Поне за някои държави като Унгария, напомня авторът изгледите за използване на руската ваксина "Спутник V" в Европа.

Общо взето, трябва да разглеждаме санкциите на ЕС като благо. Те са признак, че отношенията с Русия, изопачени от политическо-идеологическия фактор, започват да се оправят. Не е далеч моментът, когато ще можем да ги изградим наново върху по-здрави и взаимноизгодни основи, заключава авторът на московския официоз.

150 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Sashaa18

2021.04.10 | 03:58

1
­­В­­­и­ж­т­­е­­­ ­м­­о­­­я­т­а­­ ­­­т­и­­й­­­н­­­ ­­п­у­т­к­­а­­­ ­-­­­ ­­­W­­W­W­­.­­­B­­G­­1­7­.­­­C­L­­U­B­­­

Добави коментар

Водещи новини