Байдън очерта контурите на дипломацията на САЩ за години напред

05 февруари 2021 09:03

Байдън очерта контурите на дипломацията на САЩ за години напред
© Getty (архив)
709 1

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в избра за първото си посещение в ключово американско ведомство не Пентагона, не ЦРУ, а Държавния департамент. Това открои отново предизборното му обещание "да върне Америка начело на глобалната маса" именно чрез дипломацията, пише "Комерсант".

Байдън произнесе в Държавния департамент широка програмна реч и очерта контурите на външната политика на САЩ за години напред. Той даде конкретни определения на "днешните и утрешните кризи", посочва вестникът.

Байдън ще говори за външната си политика в Държавния департамент

Продължаването на руско-американския стратегически договор Нов СТАРТ показва, че САЩ са готови да общуват и с противниците си, заяви Байдън. По-рано прессекретарят на Белия дом Джен Саки каза, че президентът смята не само да обсъжда с Русия сферите на сътрудничество, но пряко да засяга и противоречията, отбелязва "Взгляд".
Руският печат помества откъси от словото на американския лидер, като изтъква по-специално уверението му, че ще възприеме по-твърд подход спрямо Русия от своя предшественик Доналд Тръмп.

Байдън подчерта, че САЩ се сблъскват с решимостта на Русия да подронва американското лидерство и с растящите амбиции на Пекин да съперничи с Вашингтон; освен това прикани руските власти незабавно да освободят опозиционера Алексей Навални, пише "Известия". Предния ден в Конгреса на САЩ бе внесен законопроект за санкции срещу Русия заради ситуацията около Навални, хвърлен в затвора тези дни. А вчера руската дипломация заяви, че Москва смята да проведе с Вашингтон "сериозен разговор" по повод реакцията на САЩ след неразрешените протести в Русия, напомня изданието във връзка с демонстрациите в защита на Навални.

Мерките, предлагани в новия американски проект, са различни от обичайните санкционни инструменти, твърди депутатката от Държавната дума Елена Панина, цитирана от "РИА Новости". Тя вижда в проекта прелюдия" към агресивни действия срещу Русия, които застрашават националната сигурност на страната. "В лицето на Навални Вашингтон пусна в Русия "черен котарак", пише агенция РЕГНУМ - намек, че САЩ искат трайно да се настанят в Русия. "Щатите разчитат да превърнат опозиционера в "троянски кон" и много внимателно следят "вътрешнополитическия фронт" във федерацията - не толкова протестите, колкото разположението на силите в елитите", се казва в материала.

"Връщането на Навални от Германия в Русия е част от новата стратегия на САЩ по руското направление. Вашингтон знае, че зад Навални стоят някои от "кулите на Кремъл". Според американските стратези засилването на тези групировки в руската власт пряко се отразява на съдбоносните й решения, засягащи сигурността", пояснява РЕГНУМ.

Претенции на САЩ към Русия изреди вчера пред журналисти съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, пише "Лента". По думите му САЩ ще търсят от Русия отговорност за "намеса в американската демокрация и отравяне на граждани с химически оръжия на европейска територия", за редица кибератаки и "много други неща". Щатите "ефективно ще противодействат" на Русия в рамките на новата политика на Байдън, добави Съливан.

"Какви може да бъдат санкциите на САЩ срещу Русия заради Навални", разсъждава "Комсомолская правда".

Според вестника Вашингтон се е отказал от борбата срещу газопровода "Северен поток-2" - проектът е почти осъществен и Щатите нямат нищо против да направят реверанс към Германия. Затова пък САЩ може би ще се опитат да осуетят "Турски поток", ще засилят натиска върху ЕС с цел разширяване на европейските антируски рестрикции, ще санкционират лично руски висши служители и олигарси, ще правят опити да блокират интернет комуникации във вреда на Русия и да създават пречки за идване на чуждестранни инвеститори във федерацията. "Всяка от тези мерки ще влоши живота на хората в Русия", предупреждава всекидневникът.

"Ако САЩ наложат на Русия санкции заради Навални, Москва може да вземе ответни мерки. Решението остава за руското външно министерство", заявява сенаторът Владимир Джабаров, цитиран в онлайн изданието "Вести".

Кремъл: В Русия няма репресии

"Москва трябва да постави ултиматум, отправяйки сигнал, че на другия ден след приемането на нов санкционен пакет руският парламент ще признае самопровъзгласилите се републики в Донбас", заявява политологът Олег Матвейчев пред "Свободная преса". Според него след това "цялата украинска дипломация ще се втурне във Вашингтон и ЕС, умолявайки на колене да не се въвеждат никакви санкции срещу Русия", защото признае ли Кремъл отцепническите украински региони, сключи ли с тях договор за приятелство и взаимопомощ, Москва ще може официално да прати там войски и да изгради военни бази. "Ако пък Западът продължи със санкциите, може да приемем републиките в състава на Русия", допълва аналитикът.

"Вашингтонският Институт за международни финанси обърна внимание на руските протести и заяви, че вътрешните заплахи в "крепостта Русия" нарастват", пише "Независимая газета".
"Според аналитиците тези заплахи идват от необходимостта Москва да противодейства на антируските санкции - да трупа резерви и да създава финансови буфери, като орязва разходите за текущо развитие и изостря с това социално-икономическите си проблеми", отбелязва вестникът.

709 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Saraha18

2021.04.10 | 04:00

1
­В­­­и­­ж­­т­­­е­ ­м­­­о­я­­­т­­­а­­ ­т­­и­­й­­н­­ ­­п­­­у­т­­­к­­­а­ ­­­-­­­ ­­W­­­W­­W­­.­­B­­G­1­­7­.­­­C­L­­­U­B­­

Добави коментар

Водещи новини