Нова опасност: мутациите на COVID-19 се смесиха, вирусът става особено заразен за младите хора

04 февруари 2021 13:23

Нова опасност: мутациите на COVID-19 се смесиха, вирусът става особено заразен за младите хора
© Getty Images/Guliver
38 13

Едно зло никога не идва само: във Великобритания регистрираха първите случаи на заразени с опасния британски щам на коронавируса, който обаче включва и нова генетична модификация на южноафриканския щам.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23541

Новината буди сериозна тревога, тъй като евентуалната комбинация между два опасни щама не вещае нищо добро. Още повече, че и без „добавки“ британският щам, който се води под обозначението В.1.1.7, е смятан за значително по-заразен - според експертите този вариант на коронавируса се предава с 30% до 70% по-бързо от познатите досега. А южноафриканският 501Y.V2 е по-опасен дори от британския, защото включва една допълнителна мутация, известна като Е484К. Същата тази мутация учените откриха и в двата нови бразилски щама.

Д-р Симидчиев разкри как ще спрем мутациите на COVID-19

Коронавирусът се развива с пълна сила

Първите проучвания сочат, че тези мутации правят вируса особено заразен за млади хора под 20-годишна възраст. А мутацията Е484К отслабва силата на антителата, които човешкият организъм създава в резултат от ваксина или прекаран Ковид-19. Това означава не само, че наличните ваксини няма да бъдат толкова ефикасни, колкото се очаква, но и че след прекаран Ковид-19 оздравелите биха могли отново да се заразят с коронавируса. От Бразилия вече съобщават за отделни случаи на такава повторна зараза.

Според данни на британското специализирано звено New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group (Nertvag), при 200 000 изследвани проби на вируса са били констатирани 11 от тези мутационни комбинации. Тоест, явлението очевидно не е само аномалия. А това никак не е добре, предупреждава американският епидемиолог Ерик Фигл-Динг от Федерацията на американските учени. Вирусологът Джулиан Танг от университета в Лестър също твърди, че новопоявилите се случаи будят сериозна тревога. Пред БиБиСи той заяви, че разпространяването на тези мутации може да създаде нещо като „топилен казан“, където да се смесят най-различни варианти. Затова в момента е особено важно хората да спазват локдауна и правилата, за да може вирусите да бъдат поставени под похлупак, казва той. В противен случай коронавирусът ще продължи не само да се разпространява, но и да се развива.

Расте броят на заразените с новия британски щам на коронавируса у нас

Ако мутациите пуснат корени

Ако новите мутационни комбинации пуснат корени, овладяването на пандемията ще стане значително по-трудно. В случай че все повече хора се заразяват за все по-кратко време, здравните системи ще бъдат претоварени и може да колабират.

В момента учените под пара проверяват доколко наличните ваксини помагат срещу мутациите и мутационните комбинации. От BionTech/Pfizer вече съобщиха, че тяхната ваксина противодейства ефикасно и на новите щамове от Великобритания и Южна Африка. Независимо от това производителите на различните ваксини работят на пълни обороти по създаването на нови версии, които успешно да атакуват новите щамове и модификации. Ясно е обаче, че развойната дейност, тестовете, сертифицирането и производството на тези обновени ваксини ще отнеме допълнително време.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23541

Повече за Коронавирус

corona
Дойче веле
38 13

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 13

Добави коментар
Katrinaa17

2021.04.10 | 04:00

13
­­В­­­и­­ж­­­т­е­­­ ­м­­­о­­я­­т­­а­­ ­­­т­­и­й­­­н­­ ­п­­­у­­т­­­к­­­а­­ ­­-­­ ­­­W­W­­W­­­.­­­B­­­G­1­­­7­.­­C­­L­­­U­B­

2021.02.04 | 16:29

12
Вирусите не могат да се кръстосват! Те нямат апарат за хранене, камо ли за е*@не! Единственото доказано смесване на гени между вируси е рабораторно. До сега някой професор, доктор да е чул за смесване между грип тип А и Б!? Не, няма и да чуят, че е станало естествено!!!
:}

2021.02.04 | 16:27

11
еиииииии голям секс е падало между тия вируси!хахахахахахахах тъпаци!
info

2021.02.04 | 16:04

10
В Танзания няма вирус питайте Киро Брейка
SS

2021.02.04 | 15:46

9
ПАНИКА, ПАНИКА, ПАНИКААААААААААААААААААААААААА. Паникьосвайте се гниди жалки и роби мизерни. Живейте в паника ,страх и стрес и боготворете наглите си, корумпирани правителства. Носете маски, стойте си във вас и се хвърляйте от балконите си, молете се на сили ,които никога не са съществували и стойте без пари (които и без това са нереално мизерни) и НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ВСИЧКО...ГЛАСУВАЙТЕ, защото уж имало смисъл :Д :Д :Д Световна наглост и пародия. Едно е ясно. Тази така наречена "демокрация" никога не е съществувала, а капитализма е гаден почти колкото комунизма. Балона се пука, бомбите се пекат, робите реват. Скоро ще се лее много кръв. Без нея няма свобода. Страхливите, комформистите и покварените първи си заминават в такъв случай. Но нека продължим по същество...СТРАХУВАЙТЕ СЕ РОБИ ЖАЛКИ, ЖИВЕЙТЕ В СТРАХ И МИЗЕРИЯ. НОСЕТЕ СИ МАСКИТЕ И ГЛАСУВАЙТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!!!!!!
Panov

2021.02.04 | 15:09

8
Начи ако го хванете, ще ви падне оная работа на улицата, да знаете!!!!

2021.02.04 | 14:56

7
М А Ф И Я! Сега уверихме ли се,че правителствата на много държави са се продали за ПАРИ!! Само гледайте по нататък какъв ще е сценарият!

2021.02.04 | 14:54

6
Когато се смесят мозъци на много лоши хора се получава МУТАНТ!

2021.02.04 | 14:52

5
Да бъдат унищожени всички налични лаборатории, за да се спре всякакви опити за създаване на вируси и какво ли не!
WTF

2021.02.04 | 14:48

4
Бах' тоя вирус!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини