„COVID е био-оръжие; руската ваксина е най-ефективна; Западът е безпомощен“. Част от дезинформационната Студена война

  • 03 февруари 2021 18:04

  • 18090
  • 0
„COVID е био-оръжие; руската ваксина е най-ефективна; Западът е безпомощен“. Част от дезинформационната Студена война
© Колаж: Novini.bg

Помните ли когато, като пълни наивници, си казвахме: „сигурно трябва нещо страшно да се случи, пандемия, може би или нещо такова, че човечеството да се стресне и да се обедини… само тогава вероятно ще сме единни!“

Какви глупаци сме били!

***

Войната е за и против мерките, за и против ваксините, дори… за и против дали въобще съществува вирусът; хората решиха, че носенето, съответно – неносенето на маска – е политическа позиция, та и за това се разделиха. Тъпите либерасти и либералчета са с маските, шовинистичните, националистически малоумници са без маските. 

Толкова с „… и да се обедини“!

Болестта се оказа още една линия за разделение, защото разделените водят война помежду си; а докато водят война помежду си, са заети да изритат търтеите от хранилката на държавните софри. Най-грубо, но точно казано. 

По линията на разделение, много лесно се стига и до ето тези наблюдения, които не изненадват никого с IQ на човешко същество:

От гледна точка на Кремъл, ваксината Спутник V се е превърнала в идеологическо оръжие и съпътстващите я „каскади“ напомнят много пропагандните битки от времето на Студената война. 

Ето някои от най-набиващите се на очи „опорки“, „трендове“, трикове и каскади в приближените около-руски държави и медиите в тях. 

Чрез телевизионни канали и интернет страници, приближени на Кремъл (политически, финансово или и двете) се създаде един специфичен и типичен наратив относно ваксините. Битката, очаквано, е: Sputnik vs. Запада.

От Нова година насам (сравнително кратък период) тонът е силно втвърден и посланията са зачестили. Това сочи доклад на EUvsDisinfo (платформата на ЕС срещу опасната дезинформация). 

По отношение на „дипломация на ваксината“ (термин, използван за Sputnik и промотирането ѝ) се забелязва настъпление по две линии: колко е добра, съвършена, чудесна и първа появила се (!!?) Sputnik; и колко лоши, вредни, лъжливо прехвалени са другите, пренебрежително „етикетирани“ ЗАПАДНИ. 

По отношение на ваксината на Pfizer про-кремълските медии използват половинчати истини. Не съвсем лъжа, но далеч не цялата истина. Ето например какво прави например държавната РИА Новости: всички положителни страни на ваксината на Pfizer са пренебрегнати и не се споменават, докато всички ДОРИ малки съмнения се засилват и показват на секундата. Смъртни случай, недоказани да имат връзка с ваксината, се приписват на ваксината. Докато качествата на Sputnik се хвалят нонстоп, а за странични ефекти не се говори – медицински и научно е абсурдно да няма такива. 

Започвайки силно да натискат инфо-потока около 14 януари, кулминацията е коментар на колумниста Виктория Никифорова от 1 февруари, озаглавен „Руснаците спасяват всички отново“ (Русские снова всех спасают). 

През предходните две седмици обаче заглавията са:

Ирландия отбелязва повече от 80 странични ефекта от ваксината на Pfizer

Киргизстан отхвърли ваксината на Pfizer

Европейската агенция одобри ваксината на Pfizer под натиск

Със забележителен плам Виктория Никифорова отбелязва, че европейците предпочитат да умрат, вместо да признаят, че Русия е направила велико научно откритие и сега, без да иска нищо в замяна, ще помага на всички. 

Картинката е сходна в другите медии, като Gazeta.ru; RT.com; Sputnik; RIAFAN.

Специално място в пропагандата заема сайтът Tsargrad.tv, собственост на олигарха Константин Малофеев. Медията измисля прякор на ваксината на Pfizer, нарича я „Укол Смерти“ (инжекцията на смъртта)

В един единствен ден само – 15 януари, същият сайт публикува осем различни материала, посветени на „Укол Смерти“. 

Медиите задълбават в този език, вземат случаи, в които някой е пострадал, страдал, умрял – доказани случаи, но НЕдоказани връзки със самата ваксина, и ги натъртват в погледите, очите и ушите на хората. 

Реално погледнато не е точно, напълно и категорично ЛЪЖА, само че е умишлено казване на половината истина, което пак си е вид лъжа. Ако човекът Х пие вода и умре на улицата, сгазен от автобус, а във вестника пише: „Хикс умря, след като е пил вода“… Практически не е лъжа, но това, което се опитва да внуши, е!

***

В същото време обаче всеки опит да се потърси информация за това дали съществуват или не странични ефекти от ваксината Sputnik, са посрещани на нож и са наричани: „русофобски“ и „опит  на Запада да води война за ваксините“. 

Не е за подценяване и фактът, че въпреки Русия публично и горещо да афишира взаимоотношенията си с Китай, като топли и „братски“, техните (китайски) разработки на ваксини Sinovac и Sinopharm са също умишлено държани „извън картинката“. 

2021 г. започва „ударно“ за медиите, близки до Кремъл, които показват едно отношение, което дори през 2020 г. липсваше. Или поне липсваше в тази си мащабност. И това отношение зловещо напомня на разните състезания със Запада от времето на Студената война. 

Те са нападателни, половинчати и преиначаващи – от една страна; и много, много обидчиви и с крехки чувства – от друга. 

Като цяло реториката е: ние сме много по-добри, дори и по-скромни, те са слаби, лоши и завистливи, а накрая ние пак ще спасим света. 

Основните „сцени“, на които се разиграва медийната пропаганда, са – очаквано – „сателитите“: Украйна, Грузия, Армения, Молдова, Азербайджан, Беларус. 

Чрез кремълските медии там се наблюдава засилване на следните наративи:

- ваксината Sputnik е първата създадена в света, напълно ефективна, БЕЗ странични ефекти;

- Sputnik е глобален успех. Много страни по света искат от нея, включително САЩ и ЕС;

- Западът (САЩ и ЕС) притискат света да не купуват Sputnik.

За евентуалните странични ефекти от Sputnik се говори само (и то набързо и накратко) в опозиционни издания като Новая Газета; или Meduza (руска медия, но със седалище извън Русия – в Рига)

Сега да отбележим набързо „върховете“ в пропагандата по региони:

Украйна:

Правителството провежда геноцид срещу народа си, отказвайки руската Sputnik (Ілля Кива: Влада виконує програму з геноциду українського народу)

Америка принуждава правителството да използва американска ваксина и да отказва руската (Прививка от независимости. Почему США запретили Украине брать российскую вакцину)

Грузия:

Ваксината на Pfizer променя човешкото ДНК (სკანდალური ინტერვიუ – “ჩვენი ორგანიზაციის წევრები არანაირ რეგულაციებს არ ვიცავთ და არც ერთს შეგვხვედრია ვირუსი)

Ваксината има клетки от абортирани ембриони. 

Беларус:

В Беларус нещата са сведени до минимум откъм „фантазия“, защото държавната цензура е свръх силна. Там почти няма антиваксъри и „съмнения“, и конспиративни теории за вируса. Там нещата са сведени до простото: Западните ваксини – съмнителни/ руската – без забележки (Затяжной коронакризис: к чему готовиться дальше?)

Тук се говори силно за това, че „ЕС се е превърнал в тоталитарна империя“// „Руската ваксина е много по-добра, ЕС е безпомощен и разделен“// „Латвийците са безпомощни в опитите си да се докопат до ваксината на Pfizer”. 

Азербайджан:

Също както в Беларус, конспирации и теории срещу ваксините не виреят. По абсолютно същата причина – тотален държавен контрол върху медиите. 

Всъщност, ситуацията е абсолютно същата като в Беларус: Западните ваксини – съмнителни/ руската – без забележки, не са позволени конспирации и анти-ваксъри.

Единствената разлика идва от това, че Азербайджан поръчва от китайските ваксини (Azərbaycan 4 milyon doza “CoronaVac” vaksini alıb, daha 2 milyon doza alacaq).

Армения:

Правителството е започнало следващ етап от глобалистката атака – чрез ваксинациите;

Ваксината на Модерна (разработена от арменец) е смъртоносна;

COVID-19 е биологично оръжие. 

***

И сега… не съм сигурен, че този материал има нужда от някакво специално заключение и поука, защото те са очевидни. Но все пак…

Ако сте стигнали дотук, най-вероятно нямате нужда от изводи, защото сте способни да си ги правите сами. 

Ако пък сте стигнали с четенето до тук, само за да намерите за какво да се хванете, за да се заядете, не мисля, че каквито и да е заключения могат да ви помогнат. Може да хвърлите едно око тук:

Две Българии, едната е излишна

Последвайте канала на

Александър Томов
18090 0

Свързани новини

Водещи новини