"Дейли телеграф": Успехът на Великобритания с ваксините демонстрира предимствата на независимата държава

29 януари 2021 09:02

"Дейли телеграф": Успехът на Великобритания с ваксините демонстрира предимствата на независимата държава
© Getty (архив)
754 3

Британската програма за ваксините демонстрира преимуществата на това да бъдеш независима държава, пише в редакционен материал в. "Дейли телеграф".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23541

Правителството направи много грешки по време на пандемията, като някои от тях имаха трагични последици, но решението му да не се присъедини към схемата на Европейския съюз за снабдяване с ваксини беше изключително адекватно, отбелязва британското издание.

Британските здравни служби бяха първите в света, които одобриха употребата на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". Британската здравна служба свърши страхотна работа, като постави ваксини на милиони хора за кратко време. Освен това Великобритания инвестира в партньорството на Оксфордския университет и "Астра Зенека", което се очаква да даде резултати не само за страната, но и за целия свят.

Ваксината срещу COVID-19 на "Новавакс" е показала 60% ефективност при тестове в Южна Африка

Ако логиката на ЕС беше вярна, Великобритания сега трябваше сериозно да изостава - или поради невъзможност да уреди собствените си въпроси, или защото само като част от наднационален проект е възможно една страна да разполага с необходимите икономически възможности, за да се съревновава в глобализирания свят. Случи се обаче точно обратното, изтъква "Дейли телеграф". На европейската бюрокрация й бе нужно много повече време, за да се договори с "Астра Зенека" и с останалите производители на ваксини и сега се сблъсква с производствени проблеми, с които се сблъска и Великобритания, но за справянето с които британските власти разполагаха с необходимото време.

Държавите членки на ЕС, част от които се отказаха от другите ваксини и чакат дози от ваксината на "Астра Зенека", са недоволни, а Европейската комисия изпадна в неловко положение. Брюксел настоява "Астра Зенека" да пренасочи произведени във Великобритания дози от ваксината си към континента и заплаши, че ще забрани износа за Великобритания на ваксини, произведени на територията на ЕС. Дори и последните привърженици на оставането на Великобритания в ЕС са принудени да признаят, че европейските институции се озоваха в доста трудна ситуация, изтъква "Дейли телеграф".

Целта на снабдяването с ваксини обаче е спасяването на човешки живот и, предвид тесните пътнически и икономически отношения на Великобритания с континента, в интерес на Великобритания е ЕС да се справи със ситуацията, без да се стига до търговска война.

Доста необичайно е обаче да искаш от страна, в която броят на смъртните случаи е един от най-големите в света, да се отказва от дози, които вече е закупила. Също така не е ясно защо точно Европейският съюз следва да получи тези дози. Кризата е глобална и голям брой по-бедни райони също са в много тежко положение.

В същото време, при успеха на британската програма за ваксините, е възможно да се стигне до момент, в който ще можем да споделим част от дозите, с които разполагаме, с други страни. Британското правителство обаче ясно заяви, че този момент все още не е настъпил, обобщава "Дейли телеграф".

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23541

Повече за Коронавирус

corona
754 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар

2021.01.29 | 12:44

3
Ако факта, че правителството на Англия не разрешава на фабриката на нейна територия, която произвежда ваксини да изпълнява договорните си отношения с ЕС, докато не изпълни собствения си график за ваксиниране, говори само за едно-Англия жевее в своя егоистичен имперски режим. Но ще дойде време, когато светът ще й го върне.
Дедо Пене

2021.01.29 | 11:42

2
АНГЛИЙСКИТЕ ГЕЙОВЕ ЩЕ ЗАКУПЯТ 120млн. ваксини, А ЕС ИМА НУЖДА ОТ 2млрд. ваксини!!! КОЙ Е ПО-ВАЖЕН ЗА БИЗНЕСА С ВАКСИНИТЕ ???
Гей царство

2021.01.29 | 09:27

1
ХАХААХАХХХАХХХА ТИЯ НЯМАТ РАВНИ !! ЯВНО ИМАТ НЯКАКВА МАКЕДОНСКА ЧЕРТА ХЯХЯХЯАХАХ

Добави коментар

Водещи новини