НАТО се готви за първа среща на върха с участието на новия американски президент

27 януари 2021 06:22

НАТО се готви за първа среща на върха с участието на новия американски президент
© Getty Images, архив
523 6

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера, че е разговарял по телефона с Джо Байдън във връзка с подготовката на първата среща на върха на алианса с участието на новия американски президент, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

"Удоволствие за мен беше да разговарям с президента на Съединените щати и да го поздравя във връзка с встъпването му в длъжност. Това е нова страница за нашия трансатлантически алианс. Радвам се, че ще бъда негов домакин по време на срещата на върха на НАТО и че ще мога тясно да си сътруднича с него", заяви Столтенберг в Туитър.

Генералният секретар на НАТО изрази задоволството си от поставения от Байдън акцент върху възстановяването на съюзните отношения и подчерта, че НАТО е мястото, на което европейци и американци се срещат всеки ден и че заедно те могат да се справят с предизвикателства, с които нито една от страните, членуващи в алианса, не може да се справи сама.

Следващата среща на върха на НАТО ще бъде проведена в Брюксел в рамките на тази година, като на нея лидерите ще вземат решения за засилването на алианса, уточни Столтенберг.

Владимир Владимиров: САЩ ще следят и помагат за евроатлантическата интеграция на С. Македония

Датата на срещата зависи от резултатите на борбата срещу пандемията от Ковид-19 в Европа, отбелязва Франс прес. Седалището на НАТО е в белгийската столица Брюксел.

По време на разговора си по телефона Столтенберг и Байдън обсъдиха голям брой от предизвикателствата, стоящи пред НАТО, като например борбата с международния тероризъм, особено в Афганистан и Ирак, а също така и отношенията с Русия и Китай.

Тези предизвикателства налагат увеличаването на разходите за отбрана, за да бъде гарантирана сигурността на нашите страни в един непредсказуем свят, подчерта Йенс Столтенберг.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи на Джо Байдън да организира среща, на която новият американски президент да разговаря с лидерите на ЕС. Предложението на Мишел е срещата на върха на ЕС да бъде организирана по едно и също време със срещата на върха на НАТО. Подобен начин на организиране на събитията ще създаде удобство за американския президент, като се вземе предвид фактът, че европейските институции са базирани в Брюксел, подобно на централата на НАТО, заяви пред Франс прес източник от дипломатическите среди

Novini.bg
523 6

Свързани новини

Коментари (6)

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.01.27 | 09:28

139568
Рускенефските русофили, като чуят или порчетат ''НАТО'' се посират хахахахха
да

2021.01.27 | 09:05

139538
ЩЕ БЪДЕ РЕШЕНО ДА ИМА ВЕЧЕРЕН ЧАС ЗА ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА И МОМЕНТАЛНО ШЕ НАПРАВЯТ НЯКЪДЕ ВОЙНА.
Васко Р. Младич

2021.01.27 | 08:41

139514
Чифутска подлога
Ето какъв идиот съчинява Новини.бг

2021.01.27 | 08:12

139495
"ЕВРЕЙСКИ О.ТПАДЪК 2021.01.25 | 17:05 ТАКА ЛИ ЩЕ УПРАВЛЯВАМЕ ЕВРОПА?? ПРЕЗ ТУИТЪР И ФЕЙСБУК?? НЕЩАСТНИ ЕВРЕЙСКИ С.ВИНЕ.УТРЕ ЕВРЕИТЕ ОТ ТEЗИ САЙТОВЕ И НА ВАС ЩЕ РЕЗНАТ КРИЛЦАТА И ЩЕ ВИ БЛОКИРАТ,КАК ТОГАВА ЩЕ УПРАВЛЯВАТЕ ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ.И КАКВИ СА ТЕЗИ НОВИ РЕСТРИКЦИИ ??? ПЪЛНО СУСПЕНДИРАНЕ НА ВСИЧКО ГРАДЕНО С ХИЛЯДОЛЕТИЯ ЗА ПО МАЛКО ОТ ГОДИНА.ДА ИДВА НОВ ХИТЛЕР И ДА ВИ Е.Б.Е.М МАЙКАТА М.РЪСНА ЕВРЕЙСКА.РАЗСТРЕЛ ЗА ВАС БАРАБАР С ВЕЩИЦАТА МЕРКЕЛ И ТАЗИ ДЪРТА БАБИЧКА ГНУСНА УРСУЛА К.У.Р.В.А.Т.А". Коментарът е на собственика на Новини.бг. Това говедо нарича нас българите "славянски чифути", "свине", "евреи пред сапунерка". СЕМ трябва да обърне внимание на този фашизоиден сайт.
Сенилният Джо

2021.01.27 | 07:31

139471
Няма кой знае каква подготовка да е за Измамният Джо - досега никой не го е виждал да говори повече от 12 минути, при това с телепромптер. Злите езици казват, че Тръмп му е дал фиш от тотото вместо кода за ядрените ракети - все пак са цифри - няма опасност да ги запомни... ;) Столтенберг сигурно е казал: "Удоволствие за мен беше да говоря на резидента на Китай и да го поздравя във връзка с инсталирането му в длъжност...."
Байдън

2021.01.27 | 07:18

139461
Обещавам до края на мандата си да превърна пияната паплач в милионери в рубли

Добави коментар