Руски експерт: Екипът на Джо Байдън обяви враговете на демокрацията в САЩ

13 януари 2021 10:06

Руски експерт: Екипът на Джо Байдън обяви враговете на демокрацията в САЩ
© Getty (архив)
4513 1

За пръв път в историята на САЩ конгресмени правят втори опит да отстранят президента от власт, пише "Новая газета" по повод възможния импийчмънт на Доналд Тръмп с обвинение в подстрекателство към бунт заради щурма на вашингтонския Капитолий на 6 януари. Междувременно властите разследват погрома - образувани са поне 25 наказателни дела за "вътрешен тероризъм", посочва вестникът.

Думите на Тръмп към негови привърженици преди седмица са били "практически директен" призив към превземане на Конгреса, заявява автор на агенция РОСБАЛТ, но с уговорка, че "истината ще бъде установена от американския съд". Според него обаче някои либерали в Русия грешат, смятайки, че американската демокрация е рухнала. Тълпата от политически чудаци, превзела за няколко минути сградата на Конгреса, не увреди нито държавата, нито политическата система. Нещо повече, всичко се разви в най-добрите традиции на американската демокрация - там народът, както знаем, има право на въстание. И това право частично бе осъществено във Вашингтон, макар и карикатурно. Друг въпрос е, че не всяко въстание е прогресивно, изтъква коментаторът.

Журналист от "Комсомолская правда" нарича щурма на Капитолия "абсолютно тромава провокация", след която "демократичната общественост" в САЩ приканвала да бъдат репресирани "реваншистите", несъгласни с изборното поражение на Тръмп през ноември. Изданието помества негов диалог с друг публицист, в който двамата сравняват обстановката в САЩ със събития от историята на Съветския съюз, по-специално със сталинските чистки от 1937 г. За две денонощия ФБР получи 40 000 доноса срещу "потенциални терористи - съюзници на Тръмп", посочва авторът.

Подобни аналогии прави и наблюдател на "Свободная преса", добавяйки сравнения с подпалването на Райхстага в нацистка Германия. "Според Британската енциклопедия причините за пожара все още са предмет на постоянни дискусии. Навярно същото ще се пише и за "нахлуването" в Капитолия. А учените ще спорят дали е било организирано от двулични помагачи на избрания президент Джо Байдън или те просто са използвали искрения протест на тръмпистите срещу изборния резултат", се казва в материала.

В статия от "Росийская газета" политологът Фьодор Лукянов прави прогнози за външната политика на САЩ през бъдещото управление на Джо Байдън. Администрацията му ще положи усилия да върне лозунгите от епохата преди Тръмп и ще уверява, че Америка отново ръководи света. Това обаче ще е крайно трудна задача и не само защото "Тръмп е развалил нещата", както ще се говори. Международната система върви към децентрализация и това е обективен процес. А ако САЩ използват идеологически инструменти, за да си върнат лидерството, другите страни ще търсят начини да се защитят от външни въздействия, изтъква експертът.

Екипът на Байдън вече обяви враговете на демокрацията вътре в САЩ. Това са  Тръмп и привържениците на неговите идеи. А външни врагове ще си останат Русия и нейният президент Владимир Путин, смята анализаторът Дмитрий Суслов, цитиран в "Лента".

Тръмп: Опитите за импийчмънт срещу мен пораждат огромен гняв, но аз не искам насилие

Чрез "демонизация на Путин и антируска истерия" САЩ ще се опитват да си върнат статута на борец за демокрация и защитник на свободния свят, заявява той. Байдън по принуда ще твърди, че Москва е враг, и ще налага санкции, за да не се окаже по-мекушав от Тръмп и да не разочарова демократите, допълва "Лента".

"Комерсант" припомня вчерашното изявление на американския държавен секретар Майк Помпейо, който обвини Иран във връзки с терористичната групировка Ал Кайда. Според съветници на Джо Байдън напускащата администрация прави всичко възможно, за да затрудни новия стопанин на Белия дом в подновяването на контактите с Техеран и връщането на САЩ към "ядрената сделка", пише всекидневникът.

"Думите на Помпейо прозвучаха дни преди да приключи мандатът на Тръмп. Ако са имали доказателства за вината на Иран, защо са протакали толкова? Със сигурност, за да затруднят работата на Байдън", заявява пред изданието иранският политолог Хамидреза Азизи. Отношенията между САЩ и Иран безспорно няма да бъдат подобрени бързо, а ще се наложат и съществени промени в ядрения договор, пише "Независимая газета".

Ориенталистът Владимир Сажин припомня изявления на Байдън, че САЩ имат изисквания, засягащи иранската ракетна програма. Но върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей изразява готовност да преговаря само за ядрената сделка, а не за ракетите, казва той.

При все това тъкмо иранските власти са най-силно заинтересовани от подобряване на отношенията със САЩ и вдигане на санкциите. Защото икономиката им е в плачевно състояние, подчертава "Независимая газета".

Доайенът на дипломацията на САЩ с важни съвети към Байдън

4513 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
аре

2021.01.15 | 19:57

124808
стига проруска политика БАЙДЪН не харесвал русия и путин и негови приятели нападнали белия дом мислене стил КГБ

Добави коментар

Водещи новини