Температурните промени удрят повече бедните, отколкото богатите

  • 30 декември 2020 14:09

  • 397
  • 0
Температурните промени удрят повече бедните, отколкото богатите
© pixabay

Хората, които живеят в по-бедни райони, са изложени на по-висок риск да бъдат хоспитализирани, ако температурите се променят рязко в рамките на един ден или на друг кратък период от време, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес", цитирано от БТА.

Това установи изследване, проведено в Бразилия. Резултатите бяха публикувани в сп. "Лансет планетари хелт".

Тъй като е известно, че промените в температурите увеличават опасността от заболяване и смъртността при хора със състояния като диабет или астма, учените се насочиха към изследване на въздействието на социално-икономически показатели като месечен доход на домакинствата например.

Учени: Задава се суперконтинент и дълга ледникова епоха

"Неравенството се отнася до всичко, за което можете да помислите - от COVID-19 до сърдечносъдови болести", заяви Паоло Салдива, преподавател в медицинския факултет на университета в Сао Пауло и съавтор на изследването.

Като анализирали данни от около 148 милиона хоспитализации в 1814 бразилски населени места от януари 2000 г. до декември 2015 г., учените установили, че увеличаването на температурата с един градус по Целзий в сравнение с предходния ден увеличава риска от хоспитализация средно с 0,52 на сто. Числата може да изглеждат малки, но реалните рискове са далеч по-големи, защото "температурите могат да се променят с няколко градуса от ден на ден", казва Бен Армстронг, преподавател по епидемиологична статистика в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, който не е участвал в проучването.

Изследователите са открили несъответствия между общините. Хората на възраст под 19 години и над 60 години, както и страдащите от инфекциозни, дихателни или ендокринни заболявания от градове с по-ниски доходи се оказват изложени на по-голям риск от хоспитализация заради промените в температурите от хората в по-богатите градове. Анализът е използвал социално-икономически статистически данни от Бразилския институт по география и статистика, информация за хоспитализациите от националната болнична информационна система и прогнозите за времето.

Екипът установил, че хората с ендокринни заболявания като диабет в градове с ниски доходи са изложени на около четири пъти по-висок риск от хоспитализация в сравнение с болни от по-богати населени места. При страдащите от инфекциозни и респираторни заболявания този показател е три пъти по-висок. "Способността на кръвоносните съдове да се разширяват при топло време и да се свиват при студено е важна бариера срещу резките температурни промени", обясни Салдива.

"При неконтролирана хипертония или диабет, хората може да имат и атеросклероза, която прави кръвоносните съдове не така гъвкави. Затова те по-трудно се справят с температурните вариации", обясни той.

Замърсяването на въздуха увеличава с 15 процента смъртността от COVID-19

"Резултатите от изследването са поразителни, защото връзката между социално-икономическия статут и уязвимостта тук е ясно видима", коментира Армстронг. Хората в градовете с по-ниски доходи обикновено живеят в къщи с по-лоша конструкция и климатизация, а много хора в селските райони работят на открито и са изложени пряко на горещини и на дневните температурни вариации, обясни Соня Айеб-Карлсон, преподавател в института за околна среда и сигурност на университета на ООН.

"В допълнение лошото хранене и финансовият стрес влияят върху психиката и това прави хората от по-бедните региони още по-уязвими", добави тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
397 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини