Следизборните борби за власт продължават в Молдова

07 декември 2020 09:03

Следизборните борби за власт продължават в Молдова
© Getty (архив)
243 1

Неизстинала още след президентските избори през ноември, Молдова отново затъна в борби за власт, констатира руският в. "Комерсант".

Сражават се все същите политици - избраната за президент Мая Санду и Игор Додон, който е на път да напусне креслото на държавен глава. Залог в битката е контролът върху парламента, без който е практически невъзможно да управляваш страната. Опонентите хвърлят в боя всички резерви и в името на победата са готови на алианси с най-одиозни персонажи от молдовската политика, пише изданието.

Печатът разказва за вчерашния митинг, свикан в Кишинев от Мая Санду, която настоя правителството на Йон Кику незабавно да излезе в оставка, за да отвори път за разпускане на парламента и предсрочни избори. Сред политиците, говорили в нейна подкрепа, "Комерсант" посочва "мнозина доскорошни приближени на одиозния молдовски олигарх Влад Плахотнюк. До юни 2019 г. той, без да заема никакви държавни длъжности, контролираше буквално цялата власт и всички значими финансови потоци в страната", припомня всекидневникът.

Междувременно социалистите на Игор Додон фактически се коалирали в парламента с депутати бегълци от Демократическата партия на Плахотнюк и с хора от партията "Шор" на Илан Шор. Молдовско-израелски гражданин, този бизнесмен е нареждан заедно с Плахотнюк сред основните организатори на т. нар. кражба на века - схемата, чрез която през 2014 г. от молдовски банки бяха източени 1 милиард долара, посочва вестникът.

Поводът Мая Санду да призове хората на улиците бе новоприет законов пакет, извадил от подчинение на президента най-голямата тайна служба в страната. Напускайки поста, Игор Додон реши да не оставя агентите в ръцете на Мая Санду, а да ги подчини на парламента. Санду и Западът не харесаха и начина, по който спешно бяха гласувани закони, засилващи статута на руския език и премахващи ред ограничения за излъчването на руски телевизии.

Мая Санду: Действащият президент на Молдова Игор Додон се опитва да задържи властта

В случая впрочем мнението на Запада не тревожи особено социалистите и Додон. Решителността им показва, че борбата за контрол над парламента ще се води твърдо. Всяка от страните трябва максимално да мобилизира своя електорат. За Додон и партията му това са рускоезичните - тъкмо заради тях бе приет законът за руския език и руските новини.

Невнимателните критики на тези стъпки от страна на Мая Санду, антируските и антипутински лозунги по митингите ѝ може да тласнат съперничката на Додон в радикално дясното поле, от което тя успешно бе се измъкнала по време на президентската кампания, прогнозира "Комерсант".

Парламентарното мнозинство - социалистите и партия "Шор", пречи на Санду да се отърве от руския вектор във външната политика на Молдова и да смени министерския кабинет, обобщава "Независимая газета. Но лидерът на социалдемократите в страната Виктор Шелин заявил пред изданието, че Санду вече се е разбрала с премиера Кику той да подаде оставка. Тогава Санду ще може да разпъди парламента, ако той два пъти провали неин кандидат за министър-председател, обяснил Шелин.

По думите му "съответната договореност между Санду и Кику вече е факт; изявление за оставка може да бъде обнародвано в най-скоро време". Шелин разкрил и "тайната на сделката": "На Кику му е обещано място в Международния валутен фонд; трудно се отказва подобно предложение". Предстоящата седмица може да стане решаваща за Молдова, заключава "Независимая газета".

И двете страни в молдовската конфронтация се стремят възможно най-дълбоко да въвлекат Русия и Запада в политическите си боричкания. Това не обещава нищо добро на страната, предупреждава молдовският политолог Игор Тулянцев, говорил пред "Взгляд".

Напоследък Додон доста си развали реномето, поддържайки връзки с одиозни и корумпирани политици. С което силно изложи Русия. Сега Западът нарича коалицията на Додон "корупционно-проруска". Отчасти обаче го спасява фактът, че противниците му са също тъй безпомощни политически импотенти. Санду прави на практика същите грешки, обвързвайки се с корупционери и хора на Плахотнюк, отбелязва експертът.

Президентът на Молдова: Ще ви кажа дали трябва да излезете на улицата

Затова днес "нормалните хора искат максимално да се дистанцират и от Санду, и от Додон - изтъква Тулянцев. - Те предизвикват алергия у повечето граждани на Молдова, които биха искали да ги видят на бунището на политическата история".

243 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
k

2020.12.07 | 10:56

81717
След руснаците трева не никне. Това отровно племе не оставя нокой да управлява сам живота си, въпреки че те самите са още във феодално обшество.

Добави коментар

Водещи новини