ООН: Климатичният баланс на планетата е нарушен

02 декември 2020 20:29

ООН: Климатичният баланс на планетата е нарушен
© Pixabay
926 1

Планетата ни е "повредена" от глобалното затопляне, но възстановяването от пандемията от новия коронавирус дава възможност на човечеството да избегне климатичен катаклизъм, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес и ДПА.

"Екологичният баланс на планетата е нарушен. Човечеството води война с природата. Това е самоубийствено. Природата винаги отвръща на удара и тя вече го прави с нарастваща сила и ярост", каза Гутериш в реч в нюйоркския Колумбийски университет.

"Биоразнообразието се срива. Един милион видове са застрашени от изчезване. Екосистемите изчезват пред очите ни. Пустините се разширяват. Влажните зони се свиват. Всяка година губим по 10 милиона хектара гори. Океаните са свръхексплоатирани и се задушават от пластмасови отпадъци, които поглъщат въглероден двуокис и това увеличава киселинността на моретата. Кораловите рифове побеляват и умират. Замърсяването на въздуха и водата убива по 9 милиона души годишно", заяви Гутериш и предупреди, че в бъдеще може да се появят все повече вируси, предава БТА.

Климатичните промени вече трансформират Нова Зеландия, установява проучване

Помиряването с природата трябва да бъде "водещ приоритет за всеки и навсякъде", каза той и призова срещата на върха на 12 декември за петата годишнина от Парижкото споразумение за климата да даде ход на положителни промени.

"Ковид и климатът ни докараха до нов праг. Не можем да се върнем към предишното нормално състояние на неравенство, несправедливост и необмислено господство над Земята. Вместо това трябва да тръгнем по един по-безопасен, по-устойчив и равноправен път", добави Гутериш.

"Догодина имаме възможността да спрем плячкосването (на природните ресурси) и да предприемем лечение", заяви той и призова за съществено намаляване на употребата на изкопаемите горива.

"Възстановяването от Ковид и излекуването на нашата планета трябва да са две лица на една монета. Имаме признаци на надежда с ваксината за Ковид, но няма ваксина за планетата", заяви Гутериш.

Той изрази задоволство от първите ангажименти за въглеродна неутралност, поети от Китай, ЕС, Япония и Южна Корея и изрази надежда това да стане световна тенденция. "Всяка страна, град, финансова институция и фирма трябва да приеме планове за постигане на нулеви нетни парникови емисии до 2050 г.", каза Гутериш.

Novini.bg
926 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар

2020.12.03 | 14:28

78396
Това го набивайте в тъпата глава на Тръмп, който заради лакомията си за пари изкара Щатите от Парижкото споразумение. Добре е, че Американците се усетиха и го изхвърлиха от Белия дом. Това трябва да се набие и в главите на Балсонаро и Путин, които поголовно изсичат горите на Амазония и Сибирската тайга. Все социалисти, социопати.

Добави коментар

Водещи новини