Как да спрем "втора пандемия" - фалшивите новини за ваксината за COVID-19?

Ръководителят на най-голямата в света хуманитарна мрежа - Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, призова правителствата и институциите да се борят с "фалшивите новини" за ваксините срещу Ковид-19, които са се превърнали във "втора пандемия", предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18925

Франческо Рока заяви на виртуален брифинг пред Асоциацията на кореспондентите в ООН, че "за да преборим пандемията, трябва също да победим паралелната пандемията от недоверие". Той призова правителствата и институциите да започнат да градят доверие сред населението за важността на ваксинирането, предаде БТА.

По думите на Франческо Рока в света се наблюдава "нарастващо колебание към ваксините като цяло, и към ваксината срещу Ковид в частност". Рока припомни за проучване на университета "Джонс Хопкинс" в 67 държави, което е установило, че одобрението за ваксината е намаляло значително от юли до октомври.

В четвърт от страните проучването е установило равнище на одобрение за ваксината срещу Ковид-19 от около 50 процента. В Япония одобрението е намаляло от 70 процента на 50 на сто, а във Франция - от 51 процента на 38 на сто.
Франческо Рока отбеляза, че недоверието не е само "западен феномен". По думите му проучване на Международното движение на Червения кръст и

Червения полумесец в осем африкански държави е показало стабилен спад на възприятието за риск от заразяване с Ковид-19. В Конго, Камерун, Габон, Зимбабве, Сиера Леоне, Руанда, Лесото и Кения все повече хора смятат, че вирусът не засяга младите хора в Африка, че болестта вече я няма и пандемията е свършила. "В няколко африкански държави наблюдаваме общ скептицизъм към ваксините по принцип, с общо вярване, че чужденци използват Африка за медицински опити", посочи Франческо Рока.

Галъп: 48% от българите не биха се ваксинирали срещу COVID-19

Той каза, че за негова изненада, някои особено уязвими и маргинализирани групи дори не знаят за пандемията, като даде пример с Пакистан, където 10 процента от участниците в проучването не се знаели за Ковид-19.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18925

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.12.01 | 08:05
    На кого е нужно да се ваксинират хората, нали искат да намалят населението на земята, така че оставете хората да се разболеят и умрат!Стига с тези ваксини, иначе ще се потвърди истината,че всичко е бизнес и политика!
  2. 2020.12.01 | 07:31
    Спрете си сайта боклуци такива
  3. 2020.12.01 | 07:07
    Дявол в Бяла престилка, никой неви вярва изчадия
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет