СЗО се опасява от трета вълна на COVID-19

Специалният пратеник на Световната здравна организация по въпросите на КОBИД-19 Дейвид Набаро прогнозира трета вълна на пандемията в Европа в началото на 2021 г., ако правителствата отново не направят необходимото, както стана преди втората вълна, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16120

"През летните месеци те пропуснаха да изградят необходимата инфраструктура, след като овладяха първата вълна", каза Набаро в интервю за швейцарски издания.

"Сега имаме втора вълна. Ако не изградят необходимата инфраструктура, в началото на следващата година ще имаме и трета вълна", добавя британецът, който през 2017 г. неуспешно се кандидатира за генерален директор на СЗО.

Европа за кратко се радваше на намаляване на заболеваемостта, но сега тя отново се повиши: общо за вчерашния ден Германия и Франция имаха 33 000 нови случая, Швейцария и Австрия имат по хиляди случаи на денонощие, а Турция съобщи за рекордните 5532 новозаразени.

Цената на ваксината Спутник V ще е много по-ниска от останалите

В интервюто си Набаро насочи вниманието към решението на Швейцария да разреши карането на ски с изискването да се носят маски в лифтовете, при положение, че други алпийски страни като Австрия затвориха ски курортите. Той заяви, че Швейцария може да достигне "доста голямо равнище на заболеваемост и смъртност".

"Щом заболеваемостта намалее, а тя ще намалее, ще можем да бъдем свободни, колкото си искаме", каза Набаро, цитиран от "Золотурнер цайтунг". "Но точно сега ли? Трябва ли ски курорти да бъдат отваряни? При какви условия?"

Набаро похвали действията на някои азиатски страни като Южна Корея, където заболеваемостта сега е сравнително ниска.

"Хората са напълно ангажирани, те носят маски, възприемат поведение, което пречи на вируса. Спазват дистанция, носят маски, изолират се, когато са болни, мият ръцете си и повърхностите. Пазят най-застрашените групи", казва експертът.

Набаро добави, че Азия не е отхлабила преждевременно мерките. "Трябва да се изчака, докато броят на случаите стане нисък и остане такъв", каза той. "Реакцията на Европа беше непълна".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16120

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.11.22 | 15:53
  Щом СЗО казват, че ще има трета вълна значи ще има. Чудно ми е след вълна номер 100, каква простотия ще измислят. Още Март месец си казах, че ще има втора вълна. Също и за ваксината, че се очаква за да спре вируса. Още от Март заговориха за това. Не за лекарство , а за ваксина. Баси пророците.
 2. 2020.11.22 | 15:41
  Е, стига де, колко НОЩНИ ШКАФЧЕТА още трябва да НАПЪЛНИ?!
 3. 2020.11.22 | 14:55
  СЗО...Що не се хванете за ръце и всички да скочите от най-високият небостъргач? Така ще се спасите и ще прецакате вируса!...А и няма да притиснете здравната система!
 4. 2020.11.22 | 14:45
  Лошото е, че хората не съзнават за какво иде реч и вместо да се обединят, се заяждат помежду си като коментират!Обединение е спасението, не се продавайте за ПАРИ!
 5. 2020.11.22 | 13:50
  И трета и четвърта и т.н.И така до ваксината и чипа.
 6. 2020.11.22 | 12:47
  Ще има много вълни, не ви ли стана ясно, всичко е една подла игра, но истината скоро ще стане известна на всички , и ще има възмездие ....
  1. 2020.11.22 | 12:59
   MAIMUNA PROSTA
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет