Байдън може да накара китайските лидери да съжаляват за Тръмп

  • 11 ноември 2020 13:11

  • 4900
  • 1
Байдън може да накара китайските лидери да съжаляват за Тръмп
© Getty Images/Guliver

Очаква се той повече да уважава Китай, но може да се окаже по-твърд по същество: Джо Байдън се очертава като костелив орех за Пекин - от правата на човека до разногласията в търговията и технологиите, пише Франс прес, цитирана от БТА.

При управлението на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския китайско-американските отношения паднаха до най-ниската си точка от десетилетия, с търговска война и почти ежедневни дипломатически сблъсъци, до степен Пекин официално да предупреди за риска от "нова Студена война" между двете най-големи военни сили в света. Президентът на САЩ особено раздразни комунистическия режим, като се сближи с тайванския му съперник и нарича COVID-19 "китайския вирус".

Джо Байдън, който ще влезе в Белия дом в края на януари" би трябвало да е по-малко предизвикателен. "С Байдън би трябвало да има по-почтителен, по-внимателен и по-целенасочен подход, който не се задоволява с нападки, а обмисля в дългосрочен план конкуренцията" между двете страни, прогнозира Адам Ни, директор на австралийския Център за китайска политика.

Очаква се бъдещият президент да укрепи връзките с традиционните съюзници на Америка с цел да откаже Пекин да прибягва към агресия, обясни по време на предизборната кампания дългогодишният съветник на Джо Байдън, Антъни Блинкен.

Джо Байдън: Нищо няма да спре предаването на властта в САЩ

Няма поздравления

Докато бушуваше сблъсъкът между двамата кандидати, режимът на президента Си Цзинпин се стараеше да не заема страна.

След победата на Джо Байдън в събота, повечето световни лидери го поздравиха. Пекин обаче до момента се въздържа да признае резултата от президентските избори, докато през 2016 г. Си Цзинпин поздрави Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския в деня след победата му над Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26.

Демократи или републиканци, Пекин изглежда е приел, че ще трябва още дълго да търпи враждебността на Вашингтон, който се тревожи от възхода на втората по големина световна икономика.

"Китай не бива да си въобразява, че избирането на Байдън ще подобри отношенията със САЩ. Конкуренцията на Америка и нейната подозрителност към Китай само ще нарастват", предупреждава китайският националистичен всекидневник "Глоубъл таймс".

Очаква се администрацията на Байдън да увеличи натиска над Китай по отношение на човешките права заради проблеми като затягането на контрола над Хонконг и репресиите над мюсюлманското малцинство в северозападния автономен район Синцзян.

Самият Джо Байдън в началото на годината заяви без заобикалки какво мисли за китайския президент. "Този човек няма нито една демократична кост в скелета си. Той е разбойник", заяви тогава бившият вицепрезидент.

"Екипът му вече окачестви интернирането на уйгурите като геноцид", напомни специалистката по Китай Бони Глейзър от вашингтонския Център за стратегически и международни отношения.

Китай още не е поздравил Байдън за победата на изборите

Завръщането на Вашингтон

Пекин може да погледне с лошо око на завръщането на САЩ в мултилатералната система, след като Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския ги изтегли от Парижкото споразумение за климата, от иранското ядрено споразумение, от ЮНЕСКО и от Световната здравна организация.

"САЩ ще играят по-важна роля на международната сцена. За Китай ще остане по-малко място за запълване", предрича в Пекин независимият политолог Хуа По.

"Когато нашата демокрация е отслабена и в безизходица, това вероятно е нещо хубаво за Китай. Това прави нашия модел по-малко привлекателен", каза неотдавна в института Хъдсън съветникът Блинкен.

От китайска страна някои наблюдатели очакват завръщане към сътрудничеството от ерата на Обама по конкретни теми като Северна Корея и ядрената сигурност. Един от тях е Шън Динли, преподавател в университета Фудан в Шанхай.

За Пекин обаче "няма значение дали президент е Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския или Джо Байдън. Никой от двамата не е готов да се откаже от американското господство над света. В това отношение нищо няма да се промени", предупреди той.

Novini.bg
4900 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.11.11 | 13:47

1
само тръмп а на ковид невежите иди0ти тръмп в га зъ до лакътя

Добави коментар

Водещи новини