Защо хулигани и насилници превземат политиката?

  • 30 октомври 2020 16:30

  • 3851
  • 0
Защо хулигани и насилници превземат политиката?
© Getty Images

Защото газят през правилата, не зачитат нищо и никого и най-вече защото използват груба физическа сила, която – съчетана с измама и трикове – е най-силното оръжие. 

Политиците са като гремлини: ако се издъниш и пуснеш чудовището, почти нищо вече не можеш да направиш, за да се отървеш от него. Просто защото към изброените горе оръжие се добавя и неограничената власт. 

Те лъжат, те обещават, те мамят само и само да се докопат до властта, а след това не можеш да ги изринеш оттам. Американците, например, проспаха Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да се намъкне в Белия дом и сега се опасяват, че няма да могат да го изхвърлят оттам. 

Ще се върнем след малко и на това. Но първо: поглед на Изток. 

Сблъсъкът, който наблюдаваме между фундаменталния ислямизъм и Западния свят, не е просто между религии, не. Мнозинството и от двете страни е мирно и живее в нещо като разбирателство.

Само няколко единици обаче са достатъчни, за да развалят нещата. Има известни подозрения, че нападателите са изпращани от „играчи“ на световния шахмат в точни моменти, за да хвърлят света в паника и да поддържат постоянно омразата… щом се постоплят взаимоотношенията и хората позабравят, че се мразят, им се пращат няколко фундаментални откачалки, които скапват всичко.

Но…

… това е друга тема. Темата сега са по-скоро „шахматистите“, така влюбени в насилието. Те са видели, че в съвременния свят има „вратички“, които им позволяват да завземат власт, която иначе не биха могли. С измама. И насилие. Лъжат, за да им вярват (понякога лъжат, че са „богоизбрани“ и използват цяла една хилядолетна митология за собствените си цели), ако не им вярват, убиват и насилват за назидание. 

Ключът към техния успех е насилието. Нормалните хора са умерени и следват правила. Джо Байдън казва, че ако загуби изборите, колкото и да му е неприятно, ще признае резултата и толкова.

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обаче от сега си прави устата, че, загуби ли – няма да признае резултатите. Не едно и две са мненията на експерти (включително психолози), че той вече е започнал да се подготвя да узурпира Белия дом и след като загуби изборите; че готви вълна от насилие – от федерални агенти до негови последователи. Тоест: законно и незаконно насилие. Ето – той не спазва правила и закони, ако не му изнасят, за него властта е „на всяка цена“. 

*

Същото важи и за ислямистките фанатици по света. За тях властта е самоцел. И не просто заради парите, както някои наивно вярват. Властта и обожанието. 

Според д-р. Рамани Дурвасула (в интервю за ‘Salon’), която е клиничен психолог и преподавател по психология, специализирала в поведенчески девиации на нарцисистите, поведението на Тръмп може да се определи като пример за нарцисист. Той има почти физическа нужда да бъде обожаван. Например, когато беше диагностициран с COVID, той имаше нужда да подложи на опасност други, за да може да обиколи болницата с кола и да помаха на хората наоколо. Това е само един от хилядите примери. 

За тези хора всичко, което правят, се свежда до желанието им да имат „парад в тяхна чест“.

Тръмп неотдавна каза: „Не вярвам, че науката знае…“, а в същото време нарече себе си „Избраният“ и твърди, че заслужава НЯКОЛКО Нобелови награди, а когато Калифорния беше обгърната от пожари, спря финансирането и ги остави на произвола, защото хората там не го харесвали. 

Много е трудно – веднъж намърдал се на власт – да бъде изхвърлен. Една от прогнозите на политическия активист и някогашен кандидат за президентска надпревара в САЩ Ралф Надер е, че Тръмп ще използва правосъдното министерство и собствените си лични адвокати ЕДНОВРЕМЕННО, за да оспори резултатите от изборите във всеки един щат поотделно, където не му харесват. Ще бави и протака, ще откаже да работи с комисията за предаване на властта (работата е от началото на ноември – след изборите – до януари 2021 г., когато новият президент влиза в Белия дом), ще прави всичко възможно, за да измисли нови (закони, ако се налага) вратички и, ако не успее да остане и го изгонят, ще остави след себе си такъв хаос, че безкрайно много време ще се работи на халос, само за да се оправят пораженията, които е оставил умишлено – за отмъщение. 

Отделно се предвиждат и умишлени машинации и лъжи, с които да фалшифицира изборите. 

И ето така стоят нещата: ако спечеля, изборите са честни; ако изгубя – изборите са манипулирани. 

Това е възрастният вариант на тригодишно, което отказва да си легне, обяснява доктор Дурвасула. 

Когато нарцисите се сблъскат с провал или отказ да им се играе по свирката, следва (винаги) вълна от отрицание, гняв, отчаяние, параноя, още гняв, преструване на жертва и отмъстителност. 

В съзнанието им „да загубят“ е равно на смърт (социална смърт) и те са готови да унищожат целия свят, ако трябва – нищо няма да ги спре и няма да изпитат съжаление преди, по време и след унищожението – само и само ДА НЕ ЗАГУБЯТ. 

За нарцисите е важно да са винаги прави и да ги обожават. 

Много важна подробност и обяснение на този психологически феномен е фактът, че самите те не изпитват достатъчно любов към себе си и компенсират. Но това не е научен труд по психология, така че…

Важното е ние останалите да измислим механизъм, по който да успяваме да се отърваваме от такива като ислямистките фундаменталисти, като Тръмп и сектата му от последователи, от християнските фундаменталисти и т.н. Защото пък е и факт, че Тръмп е също така заобиколен от християни фанатици, евангелисти, които вярват в това, че Апокалипсисът ще доведе идването на Спасителя и бутат целия свят натам… 

*

Те лъжат, те бият, те убиват, те подкупват. Как, по дяволите, да се справим с тях? Мисля, че това е най-важният въпрос, който може да обърне нещата в наша полза – в полза на нормалните. Че да се порадваме още малко на тая наша планета. И разделението не е между християни и мюсюлмани, бели и черни, Изток и Запад. Не. Разделението е между добрите и нормалните и злите нарциси.

А губим най-вече, защото много от нас си казват: „Дреме ми, ще работа за тях/с тях, в тях са парите и властта“. Армията им се множи. 

А ние другите продължаваме да сме прекалено добри, прекалено следващи правилата, прекалено последователни. 
 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
3851 0

Свързани новини

Водещи новини